Datum objave: 08. Prosinac 2020

KINO TESLA PRIKAZUJE / HRT priprema integralnu verziju dokumentarnog filma o grupi "Mi", a "Kino Tesla". Evo kako su Miovaci svirali u "Hard Placeu" tijekom snimanja filma.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Video zapis o nastupu grupe "Mi" u "Hard Place" caffeu u Zagrebu nastao je tijekom snimanja dokumentarnog filma o tom slavnom i nezaboravnom bendu jednom od najboljih hrvatskih blues & soul sastava koji je vladao rock scenom bivše Jugoslavije krajem šezdesetih godina 20. stoljeća.  Film je  snimljena u sklopu serijala "Priče s končom iz borše Stanka Ferića", a izvorno je podijeljena u dvije epizode: "Grupa Mi - Put do slave" i "Grupa Mi - Na vrhu". Redatelj Ivo Kuzmanić sada radi na integralnoj verziji koja će funkcionirati kao cjeloviti dugometražni film.

Priča o strelovitom usponu tog, diljem Hrvatske i tadašnje Jugoslavije nevjerojatno popularnog benda počinje još u prvoj polovici šezdesetih godina, kad su njegovi članovi, kao šibenski srednjoškolci, aktivno nastupali u svojim tadašnjim glazbenim sastavima, prvom šibenskom rock bendu "Magneti", nešto drukčije glazbeno orijentiranim "Mjesečarima" te jednom od prvih VIS-ova, grupi "Makedo". Ipak, njihova priča nije samo šibenska, već postaje i zagrebačka,  kada u taj grad, koji će im poslužiti kao odskočna daska za daljnje uspjehe, dolaze na studije.
Drugi dio priče o Miovcima i o njihovom vremenu, prikazuje kako su se snalazili s rastom svoje popularnosti gdje su sve putovali i nastupali, što su imali na repertoaru i kako su ga izvodili, a sve u kontekstu vremena u kojem su živjeli. Vidjet ćemo i kako su se na koncu, 1971. godine, razišli, kad su, na kraju studija, morali odlučiti u kojem će pravcu usmjeriti svoj daljnji život. Međutim, ispostavit će se i da taj njihov glazbeni kraj ipak nije nužno značio i završetak...

Dokumentarni film o grupi "Mi" priča je i o duhu tog vremena - kako se živjelo, odijevalo, zabavljalo - iz perspektive tadašnjih mladih ljudi, svjedoka vremena i njegovih netom pristiglih mijena, koje su ti njihovi mladi nositelji bezrezervno upijali i uživali u njima. To je drugi dokumentarac redatelja Ive Kuzmanića,  o šibenskim rockerima i šibenskoj rock kulturi nakon fimna "Od Jadnika do Polarisa" koji govori o grupi "Polaris" jednoj od najdugovječnijih i najtvrdokornijih rock institucija ne samo u Šibeniku i Hrvatskoj.

Snimio i realizirao: Danijel Ferić
Proizvodnja: mOK d.o.o. Šibenik / Šibenik News

Video

Iz kategorije: Multimedia