Datum objave: 08. Svibanj 2020

MUZEJ SPORTA & JUBILARCI / Prije 105. godina odigrana je prva nogometna utakmica u Šibeniku. Prekinuta je zbog masovne tučnjave navijača.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Pobjedom "Heroja" nad "Zrinjskim" 2 : 1 i općom tučnjavom navijača, završila je prva javna nogometna utakmica u povijesti Šibenika. Imena nogometaša ekipa koje su odigrale tu utakmicu na Šubićevcu na livadi gdje su danas teniski tereni, na žalost nisu nam poznata, ali se zna da su svi bili učenici gimnazije te da sudac bio gospodin Jakov Duboković zvan Tić.

O toj se utakmici zacijelo ništa ne bi ni znalo da nije došlo do sukoba među navijačima i  kažnjavanja učenika gimnazije koji su se usudili igrati nogomet usprkos strogoj zabrani đačkih druženja, okupljanja i bilo kakvih manifestacija koju je nametnula Austro - Ugarska pod čijom je vlašću Šibenik tada bio. Obračun među navijačima bio je, blago rečeno, brutalan jer je morala intervenirati vojska da bi se strasti smirile.

Zbog te utakmice uprava šibenske gimnazije zabranila je učenicima igranje nogometa, a učenici koji su igrali za ekipe "Heroj" i "Zrinjski" za kaznu su morali tjedan dana zajedno pohađati nastavu u istoj učionici.   

Evo kako je tu utakmicu pedesetak godina kasnije opisao jedna od sudionika tog događaja:

Jedne sunčane nedjelje početkom 1915. godine igralište je bilo prepono zagriženih kibica. Vrvjelo j e kao u košnici. Susret je vodio Jakov Duboković-Tić. Utakmica je počela. Uzbuđenje je raslo. Kibici su se podijelili na dva tabora. Bilo je i nekoliko incidenata. Pao je i do prvog zgoditka. Bio je to prvi gol u nogometnom spor­tu Šibenika. Igrači »Heroja« probili su obrambenu liniju "Zrinj­skog"  i poletjeli prema vratima. Posljednju bekovsku obranu odstranili su vrlo energično. Jedan od njih baci se slavodobitno, i uz urnebes svojih drukera ubacuje loptu u vrata. Ali sad nastade ono pravo: rat. Publika je iz pasivnosti prešla u aktivnost i da nije bilo vojske, tko zna ikako bi svršila ta prva nogometna utakmica u Šibeniku. Susret je prekinut kod stanja 2:1 za momčad "Heroja"

Prva nogometna utakmica održana je na običnoj livadi. Stative nisu postojale već su vratari stajali između dva veća kamena. Udarci iz ugla (korneri) izvodili su se na neobičan način. Lopta se nije ubacivala pred gol s tla nego se postavljala na povišeno, najčešće na kamen ili komad debla, da bi bolje letjela.

Odigravanje prve javne nogometne utakmice između dvaju ekipa značilo je da su Šibenčani do tada već dobro svladali  nogometnu vještinu te da su poznavali nogometna pravila (koja su prevedana na hrvatski jezik tek 1908. godine) te da se nogomet u Šibeniku igrao i prije 1913. godine kada je u grad iz Praga bila donijeta prva prava nogometna lopta.

Prema oskudnim povijesnim izvorima nogomet se u Šibeniku nije počeo igrati na Šubićevcu nego na livadi ispod tvrđave sv. Mihovila, kasnije pod Gvozdenovom, u Dragi i na željezničkoj stanici, potom na Poljani, a tek nakon toga i na Šubićevcu.

Zanimljivo je da je prva javna nogometna utakmica u Šibeniku odigrana gotovo na istom mjestu na Šubićevcu kojem je 1947. godine odigrana prva javna košarkaška utakmica.

Iz kategorije: Muzej sporta