Datum objave: 01. Studeni 2021

Na današnji dan prije 98 godina osnovan je Veslački klub „Krka”, najbolji i najtrofejniji šibenski sportski klub.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na današnji dan 1. studenog 1923. godine u zgradi Narodne kavane koja je bila središte hrvatske nacionalne misli i hrvatskog nacionalnog identiteta Šibenika, godine održana je Osnivačka skupština Pomorskog športskog kluba „Krka”. Sportsko društvo „Krka” koje će kasnije promijeniti ime u Veslački klub „Krka”, počelo se stvarati već u proljeće kada su Hrvati, bjegunci iz Zadra koji je ostao u Kraljevini Italiji koja ga je svim silama nastojala etnički očistiti, predvođeni Filipom Babićem, donijeli u Šibenik dva sportska čamca. Oko njih su se okupili Šibenčani ljubitelji veslanja te su stvorili neformalni veslački klub koji je dobio ime „Jadran”. Kada je 1. studenoga 1923. godine sazvana Osnivačka skupština, odlučeno je da će se klub zvati „Krka”. Kada je taj prijedlog stavljen na glasovanja nitko nije bio protiv već je novo ime s oduševljenjem prihvaćeno. Za prvog predsjednika kluba izabran je dr. Julije Gazzari, a za potpredsjednik: Miloš Šupuk, Filip Babić, postao je tajnik kluba, a blagajnik: dr. Mile Iljadica. Članovi prve uprave „Krke” bili su ugledni Šibenčani Miro Čaleta, Marko Bačinić, Josip Jadronja, Vinko Vučić, prof. Vratović, Ante Frua, Ljubomir Montana, Vaso Čok, Emil Bumber, dr. Krste Ježina, Jole Karađole, Ivo Belamarić, Ivo Štrkalj, Nikola Šarac, Marko Triva i Drago Anić.

Filip Babić, (Drvenik, 19. rujna 1892. - Šibenik, 11. studenoga 1981.)

Knjižar, nestor šibenskog sporta, utemeljitelj veslačkog sporta, jedan od utemeljitelja prvog šibenskog nogometnog kluba, pionir plivačkih natjecanja i začetnik tenisa u Šibeniku.
Filip Babić je bio vlasnik i uzoran voditelj knjižare i papirnice, ali ono po čemu je zadužio Šibenik i zaslužio titulu uglednog i zaslužnog Šibenčanina svakako je njegova sportska djelatnost kojom se dosljedno i uspješno bavio od 1919.do 1968. godine. Babić je inicijator i utemeljitelj više sportskih udruga u Šibeniku u razdoblju između dva rata. Njegovom zaslugom - noću je, ilegalno, iz Zadra u Šibenik dovezao dva čamca - Šibenik je već 1923. dobio prvi veslački klub, Krku, koji je pronio slavu Šibenika u zemlji i inozemstvu. Godine 1927. jedan je od osnivača prvog šibenskog nogometnog kluba, a pokretač je i utemeljitelj i prvih plivačkih natjecanja u Šibeniku. Utemeljio je i teniski sport, u kojem je bio vrlo aktivan.

Prvi je dobitnik Nagrade grada Šibenika, 1968. godine, a Veslački savez Jugoslavije dodijelio mu je tri priznanja, za 30., 40. i 50. obljetnicu rada u veslačkom sportu. Godine 1963., za 40. obljetnicu, dobio je od Veslačkog saveza Jugoslavije i skulpturu Veslač.

Iz kategorije: Muzej sporta