Datum objave: 21. Lipanj 2022

SPOMENAR / Trideseta obljetnica 1. utakmice koju je HNK „Šibenik” igrao u 1. ligi Republike Hrvatske na svom stadionu na Šubićevcu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nogometni klub „Šibenik” 6. lipnja 1992. godine, usred Domovinskog rata i pod općom opasnošću, odigrao je svoju prvu utakmicu u 1. ligi neovisne i samostalne Republike Hrvatske na svom stadionu na Šubićevcu. „Šibeniku” je unatoč opasnosti kojima se izlaže došao zagrebaški „Dinamo” odnosno HAŠK „Građanski” kako se tada silom (političkih) prilika taj klub zvao.
„Šibenik” je u toj povijesnoj, zbog rata krajnje rizičnoj utakmici, pobijedio „Dinamo”. Bila je to jedina utakmica koju je u Prvenstvu Hrvatske 1992. godine „Šibenik” igrao u Šibeniku. Sve ostale morao je zbog rata i izloženosti Šibenika stalnim topničkim napadima velikosrpskog agresora igrati u gostima, na sigurnijim terenima podalje od prve crte bojišnice.
Odigravanje ove povijesne nogometne utakmice omogućili su branitelji na prvoj crti bojišnice i Policijska uprava koja je dala dozvolu da bude održana. Priznanje za hrabrost i vjeru u Šibenik i Šibenčane zaslužili su i igrači „Dinama” koji su usprkos svemu ipak došli igrati u Šibenik, grad u kojem se tada stradavalo i ginulo.
„Šibenik” je u svom prvom prvoligaškom nastupu na svom stadionu u Šibeniku pobijedio „Dinamo” (HAŠK „Građanski”) s čak 3 : 1. Jedini gol „Šibenik” je primio iz kaznenog udarca kojeg je izveo golman Dražen Ladić koji je tako postao prvi golman u Prvenstva Hrvatske koji se upisao u listu strijelaca.
Na povijesnu, prvu utakmicu „Šibenika” kao prvoligaša Republike Hrvatske na svom stadionu na Šubićevcu došlo je čak 2000 gledatelja koji su usred rata prezirući neprijatelja i pogibelj, stvorili veličanstvenu navijačku atmosferu.
„Šibenik” je igrao u sastavu Tafra, Pauk, Bulat, Bellopoja, Petković, Murić, Mujaković, Pešić, Lađević, Matan, Računica, Vuković i Petrović. Golove za „Šibenik” dali su Petković, Bellopoja i Računica. Najboljim igračem utakmice proglašen je Dean Računica, a titula najborbenijeg pripala je Abdulu Bellopoji. Utakmicu je sudio sudac Kukić iz Siska. Na čelu „Šibenika” bio je tehnički direktor Marko Karađole, a ekipu su vodili trener Nikica Cukrov, i pomoćni trener Damir Marenci

„Šibenik” je status prvoligaša Republike Hrvatske dobio 8. rujna 1991. godine kada je utemeljena 1. hrvatska nogometna liga koja je zbog ratnih okolnosti trebala krenula 1. veljače, ali je prvo kolo odigrano tek 29. veljače 1992. godine. „Šibenik” je svoju prvu utakmicu kao član 1. lige Republike Hrvatske igrao protiv „Rijeke” u Rijeci. Izgubio je s 2 : 0, no to nije bilo važno. Bilo je važno da je liga krenula i da se u Hrvatskoj igra nogomet. „Šibenik” je kao prvoligaš startao bez potrebnih priprema, a jedini cilj je bio opstati i ostati u Prvoj ligi što se na kraju i ostvarilo, ali ne po postignutim rezultatima nego zahvaljujući proširenju lige. U svojoj prvoj prvoligaškoj sezoni „Šibenik” je pobijedio „Osijek” (2:0), „Dinamo” tj. HAŠK „Građanski” (3:1) i „Zadar” (4:0) te igrao neriješeno sa „Zadrom”, „Istrom”, „Cibalijom”, „Dubrovnikom”, „Inkerom” i „Varteksom”. Najteži je poraz doživio od „Inkera” (6:0)

Iz kategorije: Muzej sporta