Datum objave: 09. Rujan 2017

Ekološka osvještenost:Neki Šibenčani su ozlijeđenim pticama pomagali i prije 2. svjetskog rata

Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući u prvom redu Sokolarskom centru u Dubravi kod Šibenika građani postaju sve svjesniji i savjesniji kada je riječ o zaštiti ptica. Postalo je već normalno da, kada naiđu na ranjenu ili ugroženu pticu, zovu taj centar u pomoć. Ali znate li da je takvih osviještenih građana u Šibeniku bilo još prije  2. svjetskog rata.

 

U novinama smo pronašli da je Ivan Buva pokojnog Marka iz Bilica prijavio općinskom redarstvu u Šibeniku veterinara koji nije želio pomoći ranjenom galebu koji je zbog uskraćene pomoći uginuo.
I

van Buva našao je u, kako se tada pisalo, Prokljanskom Kanalu između Skradina i Šibenika, ranjenog galeba. Uzeo je nemoćnu pticu i barkom na vesla došao u Šibenik i potražio veterinara. Veterinar nije htio pomoći galebu, a Ivanu je kazao da je budala jer „koga briga za galeba“. Buva je nato otišao u općinsko redarstvo i prijavio veterinara.

 

Dok se s općinskim redarima vratio k veterinaru galeb je uginuo. Općinski su redari napravili zapisnik i kaznili veterinara visokom novčanom kaznom. Pokazalo se da je galeb na nozi imao ornitološki prsten na kojem je pisalo ORNITHOL. CENTR. RIGA. 66.191. Tako se saznalo da je uginuli galeb doletio do Prukljana s Baltičkog mora te da je bio uključen u neki znanstveni projekt. Ivan Buva je tražio da u zapisnik uđe da je galeb doletio s Baltika u Šibenik zato što je te godine na Baltiku bila velika zima, a da mu je veterinar „onako bidnom i jadnom morao pomoći ali se istakao kao neljudsko biće“.


 

Iz kategorije: Nostalgija