Datum objave: 29. Rujan 2018

NA DANAŠNJI DAN – Hladnoća rastjerala kupače, snijeg pao na Trtru i Kamenaru

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčani koji su se jučer kupali na Jadriji i Martinskoj, jutros su obukli debele zimske kapute, navukli vunene čarape i obuli tople cipele. Temperatura je s jučerašnjih 25 stupnjeva tijekom noći naglo pala, pa je jutros osvanuo pravi zimski dan. Temperatura je jutros bila svega 4 stupnja, a po sjevernim padinama Trtra i Kamenara pao je snijeg. Snijega ima i na planinama Promini, Dinari i Svilaji, a jak mraz zabijelio je polja i vinograde u Dubravi i Donjem Polju.

Dogoilo se to na današnji dan 29. rujna 1936. godine. Tako naglog zahlađenja, jakog mraza i obilnog snijega po planinama nisu se sjećali ni najstariji Šibenčani.
Na šibenskom području te 1936. godine zadnjih dana rujna još nije bila počela berba grožđa koje je dozrijevalo sporije nego ranijih godina, a onda je sve iznenadio nagli dolazak velike hladnoće.

Po Šibeniku se pričalo da je hladnoću donio zapuh vjetra sa Sjevernog pola što je u kavani „Medulić“ odbačeno kao glupost jer u noći između 28. i 29. rujna nije puhala bura, ali nitko nije dao neko drugo objašnjenje naglog zahlađenja.

Zanimljivo je da tadašnje novine nisu zabilježile da je samo dva dana kasnije, 1. listopada osvanuo gotovo ljetni lijep, sunčan i, ugodan i topao dan pa su se kupači vratili na Jadriju jer se more nije ohladilo.
 

Iz kategorije: Nostalgija