Datum objave: 10. Listopad 2018

NA DANAŠNJI DAN - Šibenik traži izgradnju kanala Dunav - Sava od Vukovara do Šamca

Diana Ferić
Diana Ferić

Plovni kanal Dunav - Sava od Vukovara do Slavonskog Šamca donio bi nesagledivu korist za Šibenik, Split i Dalmaciju pa zato njegovu izgradnju treba započeti bez odlaganja, smatraju u šibenskoj gradskoj upravi, a u tome ih podupire i grad Split.

Kako bi se gradnja kanala Vukovar - Šamac pospješila predstavnici Šibenika i Splita otputovali u Osijek gdje sudjeluju na konferenciji o tom projektu te svoje gradove pridružuju Savezu pomorskih i riječnih pristaništa za ostvarenje svjetskog prometnog puta Dunav - Split.

Predstavnici Šibenika i Splita bit će uključeni i u Akcijski odbor za realizaciju tog projekta čiji je smisao da roba koja putuje Dunavom ne mora odlaziti sve do Crnog mora da bi onda dugim zaobilaznim putom došla do jadranskih luka, nego da se njeno putovanje skrati tako da ona najkraćim putom stigne do Splita i Šibenika.

Od ovog projekta, naglasili su šibenski predstavnici u Osijeku, očekuje se velika dobrobit za Dalmaciju ne samo u robnom, trgovačkom i pomorskom smislu nego i u smislu boljeg povezivanja hrvatskog naroda.

Konferencija o izgradnji plovnog kanala Vukovar - Šamac na kojoj su zapaženu ulogu imali predstavnici Šibenika bila je održana na današnji dan 10. listopada 1936. godine. Projekt je u Šibeniku naišao na veliku podršku, a šibenski inženjeri stavili su općinskoj upravi na raspolaganje sve svoje znanje i stručnost da se kanal što prije izgradi.
 

Iz kategorije: Nostalgija