Datum objave: 18. Listopad 2018

NA DANAŠNJI DAN - Šibenik dobio službu hitne pomoći, otvorenje odgođeno zbog vrućine

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je na današnji dan 18. listopada 1930. godine prvi puta u svojoj povijesti dobio službu hitne pomoći.

Služba hitne pomoći ustanovljena je pri banovinskoj bolnici, a izravno je povezana najprije s krirugijom, a onda i svim ostalim odjelima u kojima su uvedene dežurstva prilagođena stalnosti potreba hitne službe.
Šibenik je hitnu pomoć organizirao prema pravilima koja se primjenjuju u inozemstvu te je ona po organiziranosti, načinu rada i broju dežurnih liječnika i medicinskog osoblja ispred sličnih službi i banovini i Kraljevini Jugoslaviji.

Planirano otvorenje službe hitne pomoći u banovinskoj bolnici otpalo je zbog velike vrućine koja je zavladala. Na današnji dan 18. listopada 1930. godine u Šibeniku je izmjereno čak 30 stupnjeva. Tko je mogao pobjegao je u hladovinu Šubićevca, mnogi su otišli na izlet na Mandalinu, a kupališta Jadrija i Martinska puna su kao usred ljeta. Neki su se Šibenčani kupali i na obali ispred katedrale. Nikome nije do posla, a ruke trljaju vlasnici restorana, kavana i konoba jer je narod žedan pa im posao ide bolje nego ikada u ovo doba godine, a pojavila se i nestašica omiljenog Sarajevskog piva pa se više toči tanka bevanda s puno leda.
 

Iz kategorije: Nostalgija

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3