Datum objave: 15. Studeni 2018

NA DANAŠNJI DAN - Šibenik izvozi ulje u Liku na litre, a u BiH na kilograme

Diana Ferić
Diana Ferić

Iako je urod maslina u šibenskom kraju slabiji nego prošle godine, Šibenik će i ove godine imati najveći udio u izvozu ulja iz sjeverne Dalmacije.

Prošle godine je od 1 000 000 litara maslinova ulja za izvoz iz šibenskih maslinika došlo gotovo 600 000 litara. Ove godine to se neće ostvariti jer je urod vrlo slab. Očekuje se da u cijeloj sjevernoj Dalmaciji neće biti više od 800 000 litara ulja dok su lani primjerice samo Primošten i Rogoznica imali više od 400 000 litara. Urod je posebno slab u murterskim maslinicima koji su lani dali 350 000 litara ulja, a ove godine možda ni 80 000 litara.

Usprkos tome što je pouzdano da će Dalmaciji ove godine ulja nedostajati u znatnim količinama, cijena mu je stabilna jer se dosta poštuje dogovor da cijena ulja prate cijenu krušnog brašna u omjeru 1 litra ulja = 5 kilograma brašna.

Postoji međutim bojazan da bi ulje moglo poskupjeti te da bi moglo procvjetati i crno tržište zbog pojačane potražnje posebno šibenskog maslinova ulja u Lici i Bosni i Hercegovini. U tim krajevima tradicionalno vole upravo maslinovo ulje iz šibenskog kraja, a potražnje iz godine u godinu raste. Šibenski maslinari u Lici prodaju svoje maslinovo ulje po 22,50 dinara za litru, a u Bosni i Hercegovini po cijeni od 25 dinara za kilogram jer je tamo običaj da se ulje važe. Šibenik u Biosnu i Hercegovinu iztavno izvozi više od 300 000 litara maslinova ulja godišnje no to je samo procjena jer se dosta trguje osobno pa i ilegalno.

Kako bi se spriječile zloupotrebe, šverc i divljanje cijena nadležne službe najavile su na današnji dan 15. studenoga 1940. godine strogi nadzor na tržištu maslinova. Najavljeno je popisivanje svih količina ovogodišnjeg i neprodanog prošlogodišnjeg ulja, a policija je najavila pojačanu kontrolu na granici s Bosnom i Hercegovinom te uvođenje stalnih ophodnji na cestama prema Lici.

 

Iz kategorije: Nostalgija