Datum objave: 08. Travanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Velebna fešta Četničkog udruženja Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Velebnu feštu u spomen na Karađorđev ustanak organiziralo je Četničko udruženje Šibenik. Svečano ukrašena dvorana Sokolskog doma bila je prepuna uzvanika i gostiju tako da su se gotovo gušili u tijesnim hodnicima. Na feštu je došlo nekoliko stotina šibenskih građana i težaka, gradski dužnosnici te predstavnici svih državnih i kulturnih ustanova i institucija.
Poslije crkvenog obreda kojeg su zajednički vodili katolički i pravoslavni svećenici održano je predavanje o četništvu u sadašnjosti i budućnosti. Predavanje su Šibenčani saslušali s velikom pozornošću, a predavače su često prekidali apluzima odobravanja. Klicalo se kralju, kraljici i četništvu. Nakon predavanje Sokolska glazba je svirala "Četnički marš". Bila je to  prva izvedba te poletne koračnice u Šibeniku. Po završetku svečanosti u Sokolskom domu krenula je povorka predvođena Sokolskom glazbom i četnicima sa zastavom u mimohod gradskim ulicama gdje se pretvorila u općenarodno veselje.
Nakon fešte koja je oduševila Šibenčane, četnička je zastava svečano pohranjena u prostorije Četničkog udruženja uz predavanje o dužnostima četnika i njihovoj ulozi u izgradnji jedinstva Jugoslavena kojeg je održao predsjednik šibenskih četnik Bogić Milošević. Oduševljeni uzvanici razišli su se nakon zdravice kralju, četničkom vojvodi Pećancu i četništvu.
Bilo je to na današnji dan 8. travnja 1934. godine.
 

Iz kategorije: Nostalgija