Datum objave: 11. Travanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Prije 78 godina uvedeno ljetno računanje vremena

Diana Ferić
Diana Ferić

Na današnji dan 11. travnja 1941. godine, dan nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske, u Hrvatskoj je uvedeno ljetno računanje vremena. Kazaljke na satovima prvi su puta morale biti pomaknute jedan sat naprijed u odnosu na uobičajeno računanje vremena. Naredbu o uvođenju ljetnog računanja vremena po uzoru na Njemačku, u kojoj se ta praksa provodi od 30. travnja 1916. godine, izdao je Povjerenik za unutarnje poslove NDH dr. Žanić.
Istoga dana Slavko Kvaternik, vrhovni zapovjednik hrvatskih oružanih snaga izdao po nalogu Poglavnika dr. Ante Pavelića proglas u kojem kaže:

Junački Dalmatinci! Hrvatska država je ponovno stvorena i obnovljena na cjelokupnom etnografskom i povijesnom teritoriju. U ime velikog vođe njemačkog naroda i stvaraoca nove pravedne i slobodne Evrope Adolfa Hitlera, njemačke su čete ušle u Zagreb. Glavni grad Hrvatske dočekao ih je neizrecivo oduševljen, onako kako se dočekuju hrabri i plemeniti prijatelji i oslobodioci. Saveznička njemačka vojska nastavlja svoje pobjedonosno napredovanje u svim pravcima. Pao je Beograd. Pala je Ljubljana. Velikosrpska oružana sila razbijena je na svim frontovima. Hrvatsko vojnici prilaze u masama ustaškim i njemačkim četama, koje ih primaju kao svoje prijatelje i saveznike. Uoči božanskog Uskrsa uskrsnula je i Hrvatska Država koja je i osnovana pred tisuću godina na žalim svojeg vječno hrvatskog mora. Dalmacijo. Plemenita zemljo! Ustaj i ti čitava na obranu svoje Hrvatske Države. Ona će biti najviša zaštita tvojih političkih, kulturnih i socijalnih interesa. Dalmatinski Hrvati! Složno se svrstajte čvrsto pod ustašku zastavu slobode i nezavisne Hrvatske Države!
Živjela Nezavisna Država Hrvatska
Živio ustaški Poglavnik dr. Ante Pavelić
Živio saveznički njemački narod i njegov vođa Adolf Hitler
Živjela Dalmatinska Hrvatska, čuvar hrvatskog mora!

Istoga dana izdan je i proglas o strogoj zabrani privatne izrade i prodaje fotografija dr. Ante Pavelića. 

U Šibeniku Naredba o uvođenju ljetnog računanja vremena 11. travnja 1941. godine nije provedena osim u malobrojnim ustanovama. Šibenčani nisu klicali Poglavniku i velikom vođi njemačkog naroda Adolfu Hitleru jer su imali drugih, puno većih briga. Naslućivali su što će se dogoditi sa Šibenikom i Dalmacijom. Nisu morali dugo čekati. Samo tri dana kasnije 14. travnja 1941. godine Ante Pavelić i Nezavisna Država Hrvatska odrekli su se i Šibenika i Dalmatinske Hrvatske, čuvara hrvatskog mora. Prepustili ih fašističkoj Italiji. Za Šibenčane i Dalmatince početak ljetnog računanja vremena bio je početak računanja smrti, gladi, patnje i okrutnog uništavanja hrvatskog jezika i hrvatskog nacionalnog bića.  


 

Iz kategorije: Nostalgija