Datum objave: 24. Svibanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Gospodarsko stanje Šibenika je jadno. Dobro ide smo turizam.

Diana Ferić
Diana Ferić

Opće gospodarsko stanje Šibenika jadno je i beznadno. Tvornice slabo rade i otpuštaju radnike, masline nisu urodile, stočni je fond desetkovan jer je gradska uprava dozvolila nelojalnu konkurenciju i uvoz, a pojavila se i svinjska kuga. Bajame i višnje obralo je nevrijeme, a utjehe nema ni u vinogradima. Istina grožđe je odlično urodilo, ali je cijena vina je slaba, a trgovina vinom lošija je nego ikada. Dobro ide samo u turizmu. Oni koji su se okrenuli turizmu dobro zarađuju već od početka svibnja, a do kraja kolovoza zaradit će toliko da 8 - 9 mjeseci ne moraju raditi ništa.
Došlo je i do velikog zastoja u građevinarstvu pa šibenski zidari i tesari odlaze u Srbiju gdje za njih ima posla. Malo posla ima i u trasportu, a ne traže se ni fizički radnici. Više posla ima za konobare, pipničare i uslužno hotelsko osoblje, ali nema dovoljno nezaposlenih Šibenčana vičnih konobarstvu, točioničarstvu i uslugama pa se ugostitelji i vlasnici hotela snalaze dobavljajući radnu snagu sa svih strana čak i iz Češke.
Stanje je vrlo loše u Vodicama, Tisnu, Primoštenu, Rogoznici i Zatonu. U Rogoznici i Primoštenu pokušava se popraviti stanje poticanjem uzgoja buhača, a u Vodicama i Pirovcu nastoji se oživjeti uzgoj višanja koji je nekada bio dobar izvor prihoda.
U Zagori vlast dijeli narodu sadnice duhana i jamči otkup, ali su otkupne cijene niske pa je odaziv slab.
Gospodarske nevolja i kriza dovele su do uočljivih promjena. Gospoda više nisu industrijalci, bankari, poduzetnici i veliki vinari pa ni trgovci nego su se pogospodili vlasnici restorana, točionica, hotela, a prije njih još i više vlasnici soba za iznajmljivanje turistima, izletnicima i putnicima.

Šibenik, izvješće o stanju gospodarstva 25. svibnja 1924.
 

Iz kategorije: Nostalgija