Datum objave: 19. Lipanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Britanski povjerenik za Palestinu i najbogatiji Britanac sreli se na šibenskom pazaru

Diana Ferić
Diana Ferić

Sir Herbert Samuelson, visoki povjerenik Velike Britanije za Palestinu i Hugh Richard Arthur Grosvenor, drugi vojvoda od Westminstera, najbogatiji Britanac i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, sreli su se na šibenskom pazaru. Srdačno su se pozdravili i zajedno prošetali obalom od kavane Astoria do mula Krka gdje su se ukrcali u čamce koji su ih prevezli do njihovih jahti usidrenih u Šibenskoj luci. Samuelson i Arthur Grosvenor, slučajno su  istog dana s istom namjerom da razgledaju grad, uplovili u Šibenik.
Samuelson, zaslužni britanski političar doplovio je svojom jahtom Edmiona, a Arthur Grosvenor, vojvoda od Westminstera, jahtom Sans Peur.
Šibenčani su sa zanimanjem gledali lijepe jahte usidrene pred gradom, a na Samuelsona i Grosvenora nisu se previše obazirali. Istina Šibenčanke su ispod oka gledale lijepog vojvodu, ali kao muškarca jer nisu znale ni za njegovu titulu ni za njegovo bogatstvo koje je bilo basnoslovno.
Arthur Grosvenor, vojvoda od Westminstera poznatiji kao Bendor, vlasnik je dvorca u Cheshireu s 54 spavaće oko kojeg je 45 četvornih kilometara uređenih vrtova i nasada. Njegovu ezidenciju krase majstorska djela Goye, Rubensa, Raphaela, Rembrandta, Halsa i Velázqueza., a ima i goleme posjede rezervirane za konjički sport u Škotskoj i Francuskoj. Posjeduje 17 automobila Rolls Royce, privatni vlak i velebnu palaču Grosvenor House u Londonu. Taj strastveni lovac , vrsni jahač i obožavatelj rasnih konja proslavio se kao hrabar ratnik u tri rata, a bio je glasovit i kao strastven, nezasitan  ali galantan zavodnik koji kojima je nakon strastvenih ljubavnih noći svojim damama pod jastukom ostavljao najljepše dijamante.
O tomu tko je prošetao Šibenikom i razgledao njegove znamenitosti u Šibeniku se pročulo tek dva dana kasnije kada o tome pred kavanom Medulić progovorio novinar Manfred Makale.
Šibenik, 19. lipnja 1927.
 

Iz kategorije: Nostalgija