Datum objave: 25. Srpanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Salon "Braća Laurić" nabavio prvi šibenski električni aparat za trajnu ondulaciju kose

Diana Ferić
Diana Ferić

Braća Ante i Rade Laurić, vlasnici frizersko - brijačke radnje "Braća Laurić", priopćila su na današnji dan 25. srpnja 1931. godine da prvi u Šibeniku i Dalmaciji imaju suvremeni električni aparat za trajnu ondulaciju kose.
Vijest da je frizersko brijačka radnja "Braća Laurić", koja je imala posebni odjel za dame i nudila uslugu manikiranja, nabavila taj revolucionarni aparat pomoću kojeg se stvara postojana frizura i oblikuju najmodernije frizure, bila je prava senzacija. Šibenčanke su bile oduševljene, a vijest se proširila i u Trogiru, Splitu i Makarskoj pa su mnoge dame dolazile u Šibenik kako bi uredile frizuru pomoću revolucionarnog električnog aparata za trajnu ondulaciju.
Frizersko brijačka radnja "Braća Laurić" nalazila se u Kalelargi, glavnoj šibenskoj ulici. Njihov salon bio je otvoren 1930. godine, i dugo vremena je bio jedina brijačko - frizerska radnja koja je redovno objavljivala oglase u novinama i to ne samo u Dalmaciji nego i u drugim gradovima Kraljevine Jugoslavije pa čak i najznačajnijim državnim novinama koje su izlazile u Zagrebu i Beogradu.
Prije nabave električnog uređaja za trajnu ondulaciju braća Laurić, kao i drugi šibenski frizeri koristili su naprave za kovrčanje kose koje izmislili francuski frizer Marcel Greateu i njemački frizer Karl Ludwig Nessler. Greateu je  još 1872. godine patentirao trajnu ondulaciju pomoću zagrijanih škara, a Nassler je 1906. godine izumio "željeznu ondulaciju", preteču moderne trajne ondulacije, pomoću metalnog obruča i kemijskih sredstava. Bit ondulacije je naglašavanje ljepote ženskog lica stvaranjem vizualno bogatije i gušće kose. Ondulirana kosa žene čini elegantnijima i privlačnijima. 

Iz kategorije: Nostalgija