Datum objave: 30. Ožujak 2020

VIRTUALNO SLAVIMO 10. ROĐENDAN ČASOPISA "VOLIM ŠIBENIK" / Za sve vas koji volite svoj grad i njegovu baštinu pripremili smo iznenađenje i nagradne igre

Diana Ferić
Diana Ferić

Prije 10 godina, u ožujku 2010. godine izašao je prvi broj časopisa "Šibenik " (od 2015. godine "Volim Šibenik"), prvog zavičajnog časopisa u povijesti Šibenika. Šibenik je njegovom pojavom dobio časopis posvećen samo njemu i očuvanju njegovog identiteta, navika, običaja, tradicija i baštine.

Deklariran kao časopis za kulturu sjećanja "Volim Šibenik" postao je bitnica u borbi protiv zaborava naše baštine imajući stalno u vidu da kao Šibenik i Šibenčani postojimo dok se sjećamo tko smo, što smo, od koga potječemo, tko su nam preci, tko je oblikovao našu svijest, identitet, navike, običaje... Ako na sve to zaboravimo prestajmo postojati.

 

Nema Šibenika i Šibenčana ako se ne čuva sjećanje na njegove ljude, govor, umjetnost, humor, velikane, redikule, spizu, navike...   Zbog toga je čuvanje i promicanje zavičajne baštine, zavičajnih vrijednosti i tradicija temelj sadržaja i uređivačkog koncepta časopisa "Volim Šibenik".

Časopis takvog tipa kao ideju i koncept osmislio je novinar i publicist Stanko Ferić još 1990. godine kada su se kao dijelovi te zamisli počeli oblikovati projekti Muzeja šibenskog sporta i Kuće šibenske sportske slave, Muzeja šibenske pisme i izbora najljepše šibenske pjesme svih vremena kao sredstva za uvid u bogatstvo šibenske baštine popularne glazbe, revitalizacije šibenske baštine marende i marendavanja.

Ime "Šibenik" časopisu je dao brand manager Robert Jakovoljević, a za njegovo pokretanje zaslužan je arhitekt Zoran Popović. U malom timu koji ga je stvarao tijekom 2009. godine bili su pokojni organolog Božidar Grga i profesor Ivo Livaković, skladatelj Dušan Šarac, planinar, speleolog i putopisac Joso Gracin te proslavljeni šibenski chef Rudolf Štefan Pellegrini. Grafički ga je oblikovala Melina Mikulić iz zagrebačkog Studija grafičkih ideja, a njegovog izlazak omogućili su Zoran Popović, Jadranska banka, trgovački centar Dalmare i obitelj Zidarić iz Macineca pored Čakovca, odnosno njihova tvrtka Centrometal.

Prvi broj časopisa, tada najluksuznijeg i najobimnijeg časopisa takve vrste u Hrvatskoj, predstavljen je javnosti u atriju Šibenskog kazališta. Kvalitetom tiska, oblikovanjem, formatom, brojem stranica, količinom sadržaja i luksuznim izgledom tada se sa "Šibenikom" moglo mjeriti samo hrvatsko izdanje "Playboya". Ni jedna druga novina nije mu bila slična niti se bilo koji drugi grad u Hrvatskoj, osim Zagreba koji je imao svoj, doduše nešto drukčiji časopis, mogao pohvaliti takvih zavičajnim časopisom posvećenim njemu, njegovim žiteljima, povijesti i baštini.

 

Časopis je do 2015. godine izlazio kao dvomjesečnik, a nakon toga kao mjesečnik s tim da od 2018. godine izlazi isključivo kao elektronički medij. Do sada su izašla 63 broja časopisa, 22 pod imenom "Šibenik" i 41 broj pod imenom "Volim Šibenik".

Prvi pretplatnik časopisa bio je Arsen Dedić,potom Anđelko Runjić pa onda Špiro Guberina. Zar bi moglo biti drukčije jer oni su svoju zavičajni pripadnost uvijek potvrđivali pa i ovog puta. Među prvim pretplatnicimaa bilo je i čitatelja iz SAD-a, Kanade, Novog Zelanda pa i iz Slovenije koji su bili posebno zanimljivi jer nisu imali nikakve izravne veze sa Šibenikom.

Prvo priznanje svoje vrijednosti časopis "Šibenik" dobio je 2013. godine kada je prilikom provale u novinski kiosk na Poljani osim novca, cigareta i bonova za mobitel ukradeno i nekoliko primjeraka 18. broja "Šibenika" u kojem je objavljen veliki tekst povodom 30. obljetnice košarkaške utakmice "Šibenka" - "Bosna".

 

Najveće priznanje i potvrdu svoje vrijednosti časopis "Šibenik" & "Volim Šibenik" dobio je 2018. godine kada je Hrvatska televizija odlučila snimiti seriju dokumentarnih filmova prema pričama i reportažama koje su objavljene u njemu. Tako su nastali dokumentarni filmovi "Šibenski trubaduri" (o šibenskom fenomenu pjesnika koji sami uglazbljuju i izvode svoje pjesme), "Od Jadnika do Polarisa" (o rock bendu "Polaris" jednom od najstarijih rock formacija u svijetu koja više od 50 godina nije promijenila postavu i repertoar, prvom hrvatskiom bendu koji je svirao hard rock), "Oda janjetini" ( tradiciji uživanja u janjetini pečenoj na ražnju dužoj od osam milenija) i "Kulen, kulenica divenica" (o baštini krvavica u šibenskom kraju), a u pripremi su dokumentarci "Obrana dječje radosti" (film o šibenskom Međunarodnom dječjem festivalu u Domovinskom ratu), "Šibenska Maraština" (film o povratku u život najslavnijeg i najboljeg šibenskog vina, desertne maraštine koja je prije stotinjak godina bila priznata kao jedno od najboljih vina Europe), "Ovce koje piju more" (film o naselju Kornati i njegovim žiteljima), "Zemlja zove nas. Zagora" ( Zagori i Zagoranima u borbi protiv odlagališta otpada) i priča o Grupi "Mi" odnosno "Kako je počeo rocka and roll u Šibeniku".

Povodom 10. rođendana časopisa "Volim Šibenik" koji zbog izvanrednih okolnosti izazvanih epidemijom koronavirusa ne možemo proslaviti kako smo planirali, odlučili smo svima vama koji volite Šibenik pokloniti na portalu Šibenik News najzanimljivije tekstove i priče iz intimne i gastronomske povijesti Šibenika sa željom da se zabavite i uživate u čarima lijepe, nostalgične, zabavne, ali i poučne prošlosti Šibenika i to one kojom se službena historiografija nije bavila barem ne na ovakav način.

Svakog tjedna organizirat ćemo i nagradnu igru, a nagrada je komplet časopisa Šibenik TM i Volim Šibenik.

 

 

Časopis "Volim Šibenik" ("Šibenik tm") proizvod je šibenske tvrtke Moć komunikacije mok d.o.o. koje se bavi medijima, informiranjem, izdavaštvom, medijskim strategijama, odnosima s javnošću i drugim srodnim djelatnostima. Direktorica poduzeća je novinarka i komunikacijska stručnjakinja, Diana Ferić, diplomirana politologinja i komunikologinja.

Urednik časopisa je Stanko Ferić, novinar i publicist.

Prva grafičarka koja je oblikovala časopis bila je Melina Mikulić. Nakon nje grafički urednik bio je grafičar i dizajner Nino Tocigl iz Splita, a potom šibenski grafičari Luka Čanković i Nino Milin.

Časopis "Volim Šibenik", kao i dio starijih brojeva časopisa iz vremena kada je izlazio pod imenom Šibenik, dostupan je na internetskim servisima issuu.com, nsk.hr/arhiva, vdocuments.site/sibenik

 

 

Iz kategorije: Nostalgija