Datum objave: 22. Travanj 2020

JUBILARCI 2020. / 40. rođendan prvih šibenskih suvremenih javnih satova na mulu Krka, ispred robne kuće i kod Plavog nebodera

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Javni satovi na mulu Krka, ispred robne kuće i kod Plavog nebodera, ove godine slave 40. rođendan. Postavljeni su uoči i u čast jubilarnog 20. međunarodnog dječjeg festivala. Nove, suvremene javne satove Šibeniku je darovala Jadranska banka, jedina šibenska gradska banka, a raspoređeni su tako da pokrivaju najvažnija mjesta u gradu; rivu i pristanište brodova, robnu kuću i gradsku tržnicu te Gradsku knjižnicu koja je tada bila u Plavom neboderu.

Ako se ne računa sat na željezničkoj stanici, Šibenik je nove javne satove dobio 154 godine nakon što je postavljen prvi javni sat na zvoniku crkve Gospe van grada. Taj sat, koji Šibenčanima služi i danas, postavljen je 17. ožujka 1826. godine. Kazaljku koja pokazuje minute i električnu rasvjetu da bi bio vidljiv i noću, dobio je 1926. godine.

Satovi na obali, kod robne kuće i Plavog nebodera temeljito su servisirani i obnovljeni upravo ove godine čime je, vjerojatno nenamjerno ili možda po propisanim servisnim intervalima, obilježen njihov 40. rođendan.

Narednih dana u rubrici JUBILARCI objavit ćemo još jubileje još dvadesetak objekata, projekata, događaja i pojava koji to zaslužuju, a na njihove smo rođendane zaboravili kao što ponekada zaboravljamo na rođendane naših bližnjih.   

Iz kategorije: Nostalgija