Datum objave: 09. Ožujak 2021

SPOMENAR / Šibenski je prije 55 godina bio europski rekorder po broju blizanaca. Trojke su rijetkost, a četvorke i petorke se ne događaju

Diana Ferić
Diana Ferić

Postoji ulica u Šibeniku koja je fenomen - ulici Put Rokića u kojoj živi čak šesnaestero blizanaca! A jeste li znali da je Šibenik prije 55 godina bio natalitetni fenomen i europski rekorder po broju blizanaca. Od oko 1200 porođaja godišnje u prosjeku čak 15 puta na svijet dođu blizanci. Takav postotak blizanaca nema ni jedna zemlja u Europi, a Šibenik se pročuo 10. ožujka 1976. godine kada je službeno objavljeno da su se u siječnju i veljači čak četiri puta šibenski bračni parovi dobili blizance.
Nitko nije uspio argumentirano objasniti taj fenomen koji se pokazao još zanimljivijim u svjetlu podataka da su se u Šibeniku između 1955. i 1975. godine, dakle tijekom 20 godina samo četiri puta rodile trojke što je daleko ispod europskog prosjeka. Isto tako nije zabilježeno da su se u Šibeniku četvorke i petorke koje se u Europi javljaju na svakih 614 000 porođaja.
Isto tako uočeno je da je šibenska novorođenčad oba spola u znatno veća i teža od europskog prosjeka.

Iz kategorije: Nostalgija