Datum objave: 26. Travanj 2020

JUBILARCI / Robna kuća "Šibenka" ima 40 godina. Ta lijepa zrela dama, ponos Šibenika, bila je 1980. godine najveća i najljepša robna kuća u Dalmaciji.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Robna "Šibenka" slavi 40. rođendan. Nastala je kao jedan od niza  projekata iz plodne i uspješne 1980. godine kada je šibensko gospodarstvo bilo u naponu snage, a Šibenik doživljavao značajan prosperitet na svim poljima. Kada ju je predsjednik Ustavnog suda SFR Jugoslavije Nikola Sekulić Bunko otvorio, bila je značajem, monumentalnošću i modernim izgledom bez konkurencije u Dalmaciji. Tako nešto nisu imali ni Zadar ni Split. Ne čudi što se na svečanosti njenog otvaranja okupilo više od 400 uzvanika i što je privukla više od 150 poslovnih partnera. Šibenčani su bili ponosni. Njihov Šibenik imao je najveću i najljepšu robnu kuću u Dalmaciji. 

RK "Šibenka" bila je elegantna, modrena i funkcionalna, a uz neke manje intervencije (izgubila je prolaz prema Tehničkoj i Turističko ugostiteljskoj školi koji je pretvoren u trgovinu) izvana je do danas sačuvala svoj izvorni izgled. Njen inovativni interijer međutim nije opstao jer je stradao u katastrofalnom požaru 1998. godine, a uslijedile su i preinake nakon privatizacije i prilagodbe novim potrošačkim vremenima.
Šest godina nakon požara u turbulentnim vremenima tranzicije, pretvorbe i privatizacije zahvaljujući ulaganjima poduzetnika Živka Grandeša vratila se u život pod imenom RK "Centar", ali nije uspjela opstati pa je ubrzo promijenila vlasnika i započela novi život kao "City Life".

Gradnja robne kuće "Šibenka" to jest trgovačko - poslovno - stambenog centra, počela je u studenom 1978, godine prema projektu arhitekata Vlaste i Vlaste Vulin iz 1976. godine koji je izabran na pozivnom natječaju između pet ponuđenih rješenja. Riječ je o složenom kompleksu koji se sastojao od robne kuće, prostrane samoposluge, skladišta, podzemnog parkirališta, specijalizirane prodavaonice i stambenih blokova.

Svojim izgledom i originalnim funkcionalnim rješenjima, robna kuća "Šibenka" bila je hvaljena, nagrađivana i isticana kao izvanredan primjer uspješnog arhitektonskog rješenja.

Robna kuća "Šibenka" bila primjer uspješnosti, stručnosti i sposobnosti Šibenika i Šibenčana. Osmislili su je šibenski arhitekti Vlasta i Ante Vulin, izgradilo ju je šibensko poduzeće "Izgradnja", a njena jedinstvena ovojnica od termoreflektirajućeg stakla i aluminijskih elemenata djelo je šibenskog poduzeća "Elemes".

Šibeniku je na "Šibenki" zavidjela cijela Dalmacija, a zagrebački stručnjaci pisali su da šibenska robna kuća predstavlja pravi primjer istinske, suvremene, rasne arhitekture koji osvaja skladom i ljepotom.

Prvi direktor prve šibenske i najveće dalmatinske robne kuće koja je na startu imala 240 zaposlenih, bio je Maksim Brkić - Pancirov.

Iz kategorije: Spomenar