Datum objave: 04. Svibanj 2020

JESTE LI ZNALI / Povijesna jezgra Šibenika 1928. doživjela je gospodarski procvat, evo i kako

Diana Ferić
Diana Ferić

Lokalna vlast u Šibeniku unazad dvadesetak godina, uglavnom bezuspješno, pokušava gospodarski oživjeti povijesnu jezgru koja je osim u turističkoj sezoni avetinjski prazna, a i dalje je puno zatvorenih poslovnih prostora. Možda bi trebali otići malo dalje u prošlost, točnije u  u 1928. godinu kada je šibenska povijesna jezgra doživjela procvat.

 Te godine je u njoj u 400 novih trgovačkih i zanatskih radnji otvoreno 650 stalnih radnih mjesta te zaposleno 800 sezonskih pomoćnika i na praksu uzeto 1200 šegrta.

Povijesna jezgra Šibenika, zahvaljujući novom sustavu koncesija i poticanja obrta i trgovine koji je uvela gradska uprava, doživjela je preporod i  gospodarski procvat. Prema službenim izvješćima nakon dosljedne provedbe mjera koje su jednoglasno prihvatili općinski vijećnici svih političkih stranaka u povijesnoj jezgri Šibenika, uz već postojeće, bilo je otvoreno 400 novih trgovačkih i zanatskih radnji. Uključujući vlasnike u tim trgovačkim i zanatskim radnjama otvoreno je 650 novih stalnih radnih mjesta, na određeno vrijeme ili sezonski radi uzeto je 800 pomoćnika te je na praksu i nauk uzeto 1200 šegrta. Sve nove trgovačke i zanatske radnje kao i ugostiteljstvo, pohvalili su se općinski čelnici 1928. godine, rade uspješno zahvaljujući povećanju prometa u luci zbog porasta izvoza i uvoza nafte, naftnih derivata, drvene građe, sirovog drveta, gipsa i proizvoda od gipsa te raznih energenata. 

Iz kategorije: Spomenar