Datum objave: 04. Svibanj 2020

JUBILARCI / 35. obljetnica projekta izgradnje šibenskog hotela "Brdo ljubavi" na Brdu ljubavi

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Potreba da Šibenik dobije novi, suvremeni hotel pojavila se početkom osamdesetih godina kada su sobe starog hotela "Krka" pretvoren u  kancelarije, a hotel "Jadran" postao suviše malen za narasle potrebe Šibenika. Ključna su pitanja bila kakav novi hotel treba izgraditi i gdje bi on trebao biti smješten, međutim konkretnih prijedloga nije bilo. Konačno 1985. godine pojavio se ozbiljan prijedlog koji je uzet u razmatranje, a odmah su pokrenute i pripreme za njegovu realizaciju.
Prijedlog je bio da se novi šibenski gradski hotel izgradi na Brdu ljubavi između Šipada i Luke te da mu i ime bude "Brdo ljubavi". Smatralo se da ima jako dobro jer odlično zvuči prevedeno na njemački, talijanski, engleski i francuski jezik.

Brdo ljubavi, ocijenjeno je, odlična je lokacija posebno u kontekstu planiranog premještanja Šipada lokaciju i drvene građe i Luke Šibenik. Kao posebna prednost Brda ljubavi istaknuta je njegova odlična prometna povezanost s kontinentalnom Jugoslavijom i Europom jer je blizu željezničke stanice, te cijelim svijetom zahvaljujući blizini luke.

Planom izgradnje hotela "Brdo ljubavi" na Brdu ljubavi bilo je predviđeno uređenje i proširenje željezničke stanice, premještanje dijela tržnice te turizmu potrebnih trgovačkih i uslužnih sadržaja na prostor današnjeg tzv. "Importanea", pretvaranje prostora "Šipada" u turističko - rekreativnu zonu, uređenje šetnice od mula Krka do Vrnaže i izgradnja lučice za turistička plovila.

Jednodušna ocjena bila je da je Brdo ljubavi jedan od najvećih neiskorištenih potencijala Šibenika te da ni jedan drugi grad na obali nema tako atraktivan prostor koji desetljećima leži zapušten i neiskorišten.

Hotel "Brdo ljubavi" na Brdu ljubavi nikada nije izgrađen, ali je lijepo podsjetiti da su radovi trebali započeti u proljeće 1985. godine.   

 

Fotografije: Joško Čelar i Danijel Ferić 

Iz kategorije: Spomenar