Datum objave: 05. Svibanj 2020

JUBILARCI / 65. obljetnica organiziranog dolaska prvih stranih turista u Šibenik i na Zlarin nakon Drugog svjetskog rata

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prvi strani turisti nakon Drugog svjetskog rata koji su organizirano došli u Šibenik posredstvom turističke agencije, bili su Nizozemci. Bilo je to u proljeće 1955. godine. Za otvaranje Šibenika prema gostima iz inozemstva zaslužan je bio Stjepan Tury, direktor hotelsko - ugostiteljskog poduzeća "Jadrija" te, nekoliko godina kasnije, i jedan od začetnika šibenskog poduzeća "Rivijera".

Prvi strani turisti koji su došli 1955. godine bili su smješteni u hotelu "Krka", a dolazili su u grupama od po 60 osoba. Uz pansion u hotelu "Krka" turistima iz Nizozemske u aranžman je bilo uključeno kupanje na Jadriji i prijevoz brodom, a mogli su birati žele li ručati u "Krki" ili na Jadriji. Na Jadriji su za njih bile zakupljene i kabine, a mogli su biti posluženi pićem i na plaži. Nizozemci su bili zadovoljni pa je njihova turistička agencija tri godine za redom obnavljala ugovor i dovodila sve više turista.

Strani turisti su nakon Drugog svjetskog rata počeli dolaziti vrlo rano, ali pojedinačno i u manjim grupama na izlete i kraće boravke, ali neorganizirano i u osobnom aranžmanu. Organiziranog dolaska stranih turista nije bilo punih deset godina nakon završetka Drugog svjetskog rata između ostaloga i zato što se u Šibeniku nije vjerovalo da je moguća obnova stacionarnog turizma tj. boravka turista u hotelima po čemu je Šibenik bio poznat prije rata.

Te iste 1955. godine poduzeće "Jadrija" dovelo je i prve strane turiste nakon Drugog svjetskog rata na Zlarin. "Jadrija" je na Zlarinu imala mali restoran, a u suradnji sa zlarinskim Turističkim društvom zakupila je "Vilu Makale" i "Vilu Colić" te nekoliko soba u kućnoj radinosti. Na Zlarin je "Jadrija" dovela goste iz Austrije.

Već iduće 1956. godine uz turiste iz Nizozemske i Austrije u Šibenik i na Zlarin došli su prvi turisti iz Čehoslovačke, Poljske i Mađarske.

Šibenik i Zlarin bili su prije Drugog svjetskog rata poznata turistička središta. Prvi cruiser s turistima iz Italije i Austrije došao je u Šibenik još 1844. godine, a Zlarin je tiskao razglednice s turističkim motovima već 1905. godine. I Šibenik i Zlarin imali su za to vrijeme vrlo dobre hotele i razvijen privatni smještaj te jako ugostiteljstvo. Sve je to zamrlo uoči i tijekom Drugog svjetskog rata, a nakon rata u uvijtima komunističke nacionalizacije i konfiskacije imovine te ukidanja privatnog vlasništva i uvođenja sustava društvenog vlasništva nad sredstvima rada, sve je to nestalo. Na ruševinama turističke tradicije gradio se novi turizam pa se u socijalističkoj Jugoslaviji početak dolaska stranih turista u Šibenik računao tek od 1955. godine kao da prije toga ništa i ničega nije bilo.   

Iz kategorije: Spomenar