Datum objave: 21. Svibanj 2020

JUBILARCI / 60. obljetnica nalaza i dolaska u Šibenik najstarijeg crkvenog zvona izlivenog 1266. godine

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Krapanjski spužvar Jakov Gović pronašao je 14. svibnja 1960. u moru kod otoka Silbe na dubini od 45 metara savršeno očuvano crkveno zvono izliveno 1266. godine u Acconu, najvažnijem mjestu u kršćanskoj Siriji. Iste godine zvono, za koje će se ispostaviti da je najstarije datirano zvono u bivšoj Jugoslaviji i Hrvatskoj, dopremljeno je u Šibenik i postavljeno ispred zgrade Muzeja grada Šibenika, odakle je kasnije premješteno ispred crkve sv. Krševana.   Zvono su izlili zvonoljevači Jakob nepoznata prezimena i Andreotto Pisanus, sin kipara i arhitekta Bartolommea Pisana.

Pretpostavlja se da je u more uz hrvatsku obalu dospjelo nakon 1291. godine kada su se templari i ivanovci (božjaci, rimokatolički viteški red osnovan u Jeruzalemu u 11. stoljeću, danas suvereni viteški red s atributima države koji ima diplomatske odnose s Hrvatskom) povukli iz Accona i napustili sva svojih uporišta u Svetoj zemlji.

Ivanovci su Accon zauzeli 1191. godine nakon pada Jeruzalema u ruke arapskog vođe Saladina. Stoljeće kasnije veliki meštar templara Gullamo Beaujeu, shvativši da je obrana Accona uzaludna htio je pregovarati s vojskom egipatskog sultana o predaji grada, ali je došlo do pobune građana Accona protiv njega i njegovog nauma pa se on, nemajući izbora, ukrcao u brod s deset svojih vitezova te zaplovio prema Cipru odnoseći sa sobom dragocjenosti i svetinje među kojima je vjerojatno bilo i zvono koje je od 1960. godine jedna od šibenskih zanimljivosti i turističkih atrakcija. Vrlo je vjerojatno da su Beaujeu i zvono isplovili iz Accona prije nego što je vojskovođa el-Ašraf u svibnju 1291. godine zauzeo Accon.

Brod, ne nužno onaj isti koji je otplovilo iz Accon, na kojem je zvono bilo dio tovara, doživio je havariju kod otoka Silbe pri plovidbi najvjerojatnije prema Senju u kojem su templari imali svoje podružnice, a matično središte bilo im je u Vrani na Vranskom jezeru.

Točnost ovih pretpostavki koje imaju uporište u nekim povijesnim analogijama, nikada nije znanstveno potvrđena, no i bez toga zvono koje u Šibeniku obitava već 60 godina, a nije zvonilo najmanje 750 godina,iznimno je vrijedno. Ono ne samo što je najstariji poznati primjerak, kako piše povjesničar Ivan Bach, datiranog zvona nego je izvanredno rijedak spomenik kulture križarskog Accona

U Hrvatskoj je sljedeće najstarije datirano zvono nakon šibenskog oni koje visi u zvoniku crkve sv. Petra u Supetarskoj dragi na otoku Rabu. Ono je izliveno 1299. godine,ali je znatno je manje od šibenskog.

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3