Datum objave: 03. Lipanj 2020

JUBILARCI / 70. obljetnica prve zabilježene pojave NLO-a iznad Šibenika. Svjetleći eliptični objekt letio je fantastičnom brzinom.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

NLO, odnosno leteći tanjur, pojavio se iznad Šibenika prvih dana lipnja 1950. godine. Stajao je nepomično sjeverozapadnom dijelu šibenskog neba, a zatim je iznenada odletio fantastičnom brzinom. Svi svjedoci tog neobičnog događaja opisivali su ga kao svjetleći eliptični objekt koji je ikakva zvuka najprije mirovao, a zatim odletio fantastičnom brzinom. Pojava NLO-a izazvala je u Šibeniku veliko uzbuđenje, a organi narodne vlasti pokušavali su smiriti situaciju uglavnom prijetnjama, pozivanjem na zdrav razum i najavu obračuna s "agitatorima".

Ubrzo je leteći tanjur pao u zaborav, ali se ponovno pojavio u listopadu 1955. godine. Ovoga puta nije se pojavio uvečer nego rano ujutro na nebu iznad tvrđave sv, Mihovila. Ponovno se radilo o eliptičnom svjetlećem objektu koji je najprije mirovao, a zatim iznenada odletio nevjerojatnom brzinom. I ovaj NLO vidjeli su mnogi Šibenčani. Svjedoka je bilo na stotine, a neki su sve što su vidjeli ispričali novinarima, ali uz uvjet da im se ne objavljuju imena.

NLO je uočen u 6 sati i 20 minuta.  Letio je, tvrde očevici, od Orljaka prema Lozovcu. Neki svjedoci tvrde da se prelijevao u raznim bojama, a neki su vidjeli da ima vrh zelene boje, da mu je tijelo smeđe, a da je za sobom ostavljao ljubičasti trag. U svakom slučaju nije bila riječ o letećem tanjuru nego o "dugoljastom metalnom predmetu koji je bez ikakva zvuka letio nevjerojatnom brzinom".

Organi vlasti objavili su da je riječ o meteoritu i da nema razloga za paniku, i "još manje za priče o letećim tanjurima". Šibenčani se međutim nisu dali. Tvrdili su da ne može biti riječ o meteoritu ili nečem sličnom jer taj leteći objekt nije padao prema tlu, nego se uzdizao prema nebu. Pozvani su i stručnjaci da daju svoje mišljenje i presude o čemu je riječ, ali se nitko nije odazvao. Do danas nije odgonetnuto što su Šibenčani vidjeli na nebu 1950. i 1955. godine.  

Iz kategorije: Spomenar