Datum objave: 08. Lipanj 2020

JUBILARCI / Šibenčani nisu (za)voljeli "Cocktu", prvo i najpopularnije jugoslavensko gazirano bezalkoholno piće. Draže im je bilo pivo.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Legendarna "Cockta", prvo i najpopularnije jugoslavensko bezalkoholno piće, jedan od najuspješnijih proizvoda uvijek inventivne i napredne Republike Slovenije, u Šibenik je stigla s velikim zakašnjenjem. Šibenski ugostitelji počeli su je stavljati u ponudu 1955. godine, dvije godine nakon što je 8. ožujka 1953. godine  bila predstavljena javnosti i na prečac osvojila prije svega mlade kojima je zbog sličnosti s  "Coca Colom" bila simbol zapadnog načina života i moderne plesne glazbe koja je nezadrživo prodirala u socijalističku Jugoslaviju. "Cocktu" su u Šibeniku pedesetih godina, sudeći prema izvješćima, tražili uglavnom turisti iz kontinentalnih dijelova Jugoslavije, ali i nekih zapadnih zemalja kojima se to piće sviđalo.

Čak ni 1960. godine kada je poduzeće "Gradska ledana" uz  već uhodanu proizvodnju leda i soda-vode počelo licencno proizvoditi i "Cocktu" situacija se nije promijenila.  Očekivalo se da će proizvodnja "Cockte"  uz mogućnost da se kupcima dostavi već rashlađena, ojačati to poduzeće s 20 zaposlenih i otvoriti mu razvojne perspektive. Pokazalo se da im računica nije bila dobra, Šibenčani u to vrijeme nisu baš (za)voljeli "Cocktu". Draže im je bilo pivo kojeg je "Gradska ledana" isporučivala (rashlađenog!) više od 3000 boca dnevno i to tijekom cijele godine dok je putem šibenskih ugostitelja i to samo tijekom ljeta uspijevala prodati tek oko 700 bočica "Cockte" dnevno. Po završetku turističke sezone potražnja za "Cocktom" bila je beznačajna, bolje rečeno, simbolična.
"Cockta" je s proizvodnjom većom od 80 milijuna bočica godišnje,  bila kraljica gaziranih alkoholnih pića svugdje osim u Šibeniku. Šibenčani su se dosljedno držali piva.

Iz kategorije: Spomenar