Datum objave: 09. Lipanj 2020

JUBILARCI / Prije 40 godina mješovita šibenska klapa "Galeb" izdala je LP "Dome moj" s nizom nezaboravnih pjesama

Stanko Ferić
Stanko Ferić

"O da mi je cimentat more", "Jedan mali brodić", "Oj Dobriću vodo ladna", "Dvi furešte", "Vrati se Mate moj"... najpoznatije su pjesme s prvog albuma šibenske mješovite klape "Galeb" koji je se pojavio u proljeće 1980. godine. UZ LP odmah je izdana i audio kaseta. Oba izdanja tog vrijednog albuma danas su diskografski rariteti, ali pjesme zabilježene na njima još uvijek se rado slušaju u izvođenju drugih dalmatinskih klapa i pjevača.

Klapa "Galeb" bila je 1980. godine veliko iznenađenje na klapskoj sceni bivše Jugoslavije zato što je nije bila tradicionalno muška, već hrabro i pomalo revolucionarno mješovita žensko - muška klapa, a imala je i instrumentalnu pratnju. Prvi LP  izdala je nakon šest godina rada, a zanimljivo je da njenu vrsnost nije prepoznao zagrebački "Jugoton" nego beogradski PGP. Na albumu je devet starih pučkih napjeva iz šibenskog kraja u obradi voditelja klape »Galeb« Ive Furčića

-Svaki svetac ki ti osvane,

-Imala san jednu kokošicu,

-Tužna djevapokraj mora sjela,

-O da mije cimentati more,

-Jedan ma­li brodić,

-Oj Dobriću vodoladna,

-Dvi divojke ruho ruko­vale,

-Dizala skuto visoko,

-Disu naše ružice

i četiri Furčićeve nove, autorske pjesme

-Bodulac,

-Dvi furešte,

-Dome moj,

-Vrati se Mate moj

-Klapa "Galeb" poznata je javnosti, posebno ljubiteljima iskonskog dalmatinskog pjevanja. Njeguje  autohtonu melodiju šibenske folklorne regije, a kod publike i stručnjaka pobrala je istinske simpatije. Vrlo se rijetko u dalmatinskim klapama susreće mješoviti sastav ženskih i muških vokala, a upravo to je ona osobnost koja ovoj klapi daje posebnu draž i specifičnost, po čemu je i lako prepoznatljiva, pisao je 1980. godine glazbeni znalac i jedan od prvih šibenskih glazbenih kritičara, Tome Mileta.

Klapa "Galeb" bili su Rahela Jakovljević sopran, Milena Pelajić alt, Ma­rijan Antulov prvi tenor, Ive Slavica i Ljubo Grubišić drugi tenori, Vlatko Jakovljević - Moko bariton te Svetozar Čenić - Braco, Ivo Mileta i Aleksan­dar Opačić basovi. Instrumentalna pratnja bili su Mladen Mraović prva mandolina, Branko Gulin druga mandolina i Alfred Trojan gitara.

Ploča je snimljena u studiju "Vilović" u Splitu, a fotografije na omotu albuma djelao su šibenskog fotografa Stanka Glomusa.

Iz kategorije: Spomenar