Datum objave: 16. Lipanj 2020

JUBILARCI / Prije 115 godina otvoren je "Hotel De la Ville", prvi suvremeni šibenski hotel. Postoji još samo na starim razglednicama.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prije 115 godina, početkom ljeta 1905. godine, poduzetnik dr. Krste Kovačević, otvorio je prvi suvremeni šibenski hotel. Zvao se "Hotel de la Ville", a za razliku od hotela "Krka" koji je bio otvoren u preuređenom objektu izgrađenom za drukčije namjene, bio je projektiran i građen upravo kao hotel s kavanom u prizemlju. Gradnja hotela trajale je oko dvije godine. Kako su pisale tadašnje novine gospodin dr. Kovačević osobitom je brigom uznastojao da hotel bude u svemu uzoran što mu je nakon duga truda i rabote, krasno uspjelo.

Izgledom, veličinom i uređenošću soba, komforom kojeg je nudio, higijenom i podvorbom "Hotel de la Ville" nije imao konkurenciju u Dalmaciji. Šibenčani su se hvalili da imaju hotel koji zadovoljava najstrože zahtjeve udobnosti.

Taj prvi suvremeni šibenski hotel, osim što je bio po svemu uzoran i napredan, donio je još jednu značajnu novost - ozbiljnu gastronomsku ponudu. Dr. Krste Kovačević. jedan od pionira šibenskog turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva, pobrinuo se da u njegovom hotelu birana jela pripremaju vrsni kuhari koji su stekli iskustvo u hotelima europskih metropola i talijanskih ljetovališta. Prema sačuvanim jelovnicima, hotel „De la Ville“ je već pri otvorenju gostima nudio „elegantna i ukusna jela, potaknut od davna dubokim osjećajem potrebe da se udovolji željama putujućega svijeta i proširi dodir sa prosviještenim svijetom, što otvara svakojake sveze i izvore blagostanja“.

Hotel „s najvećom pohvalom i priznanjem, najljepši i najelegantniji u svakom pogledu u ovoj našoj Dalmaciji“, nastojao je udovoljiti „svojoj publici u svakom pogledu, a pogotovu u pogledu dobrog jela“.

"Hotel de la Ville“ koji je bio smješten na sjevernoj strani nekadašnjeg šibenskog Voćnog trga s pogledom na kanal sv. Ante, srušen je u bombardiranjima Šibenika tijekom 1943. i 1944. godine. Iako je bio teško oštećen bilo ga je moguće obnoviti međutim do toga nije došlo. Umjesto da bude obnovljen "Hotel de la Ville" je potpuno uklonjen, a na njegovom je mjestu podignuta zgrada kina "Šibenik" .

Iz kategorije: Spomenar