Datum objave: 26. Lipanj 2020

JUBILARCI / Počela je prodaja televizora u Kninu i Drnišu. Kupuju ih Zadrani i Šibenčani jer u Kninu i Drnišu nema TV signala.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prvi televizijski prijemnici u izlozima trgovina specijaliziranih za tehničku robu pojavili su se u Kninu i Drnišu krajem lipnja 1960. godine. Kninjani i Drnišani s velikim su zanimanjem razgledavali te privlačne naprave, ali ih nisu kupovali zato što televizijski program nisu mogli gledati. Kada je prije 60 godina počela prodaja TV prijemnika do ta dva grada nije dopirao televizijski signal pa je kupovina televizora bila bacanje novaca. Apsurdno je da su Kninjani i Drnišani u svojim gradovima mogli kupiti televizore dvije godine prije nego što su mogli gledati televiziju. Toliko je naime proteklo dok je do njih dopro signal.

Televizore su u Kninu i Drnišu 1960. godine najviše kupovali Zadrani i nešto manje Šibenčani. Ostalo je zabilježeno da je prvi televizor koji je ponuđen na prodaju u Kninu kupio upravio kupac iz Zadra, grada do kojeg je dopirao TV signal, ali u kojem nije bilo televizora u prodaji. Zanimljivo je da je u Knin i Drniš u lipnju 1960. godine na prodaju bio ponuđen po jedan televizor te da su, čim su bili prodani, odmah dopremljena još dva.

Pojava televizora u izlozima prodavaonica bila je povod da Narodni odbori općina Knin, Drniš i Kistanje pokrenu akciju "izgradnje uređaja za gledanje televizije na vrhu planine Promine". Smatralo se da će taj uređaj omogućiti gledanje programa Radio-televizije Zagreb.

Posebnu pozornost zaslužuje podatak da su Narodni odbori tih triju općina tražili da se na Promini "instalira nešto što bi bilo dovoljno da se mogu gledati programi talijanske televizije".

Foto: Joško Čelar - sva prava pridržana

Priprema i obrada: Danijel Ferić 

Iz kategorije: Spomenar