Datum objave: 28. Lipanj 2020

MDF / Sajam dječjeg festivala u park šumi Šubićevac 1960. godine bio je bolji, ljepši, i atraktivniji od svojih današnjih adventskih i ljetnih "potomaka"

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Sajam u park šumi Šubićevac koji je održan u sklopu 2. Festivala djeteta 1960. godine po svemu je bio bolji, ljepši i atraktivniji od svojih suvremenih adventskih i suvremenih "potomaka". Izvanredno dobro osmišljen, atraktivno arhitektonski i estetski oblikovan i k tomu smješten u ugodnom šumskom ambijentu i danas oduševljava iako je od njegovog prvog i jedinog ukazanja proteklo 60 godina. Sajam FD-a, današnjeg Međunarodnog dječjeg festivala, na kojeg se na žalost zaboravilo, bio je jedan od najvažnijih putokaza smjera razvoja te manifestacije, ali i turističkog razvoja Šibenika. Posebnu pozornost privlači uspio dizajn sajamskih kućica. Lijepe, jednostavne i praktične, skladno se stapaju s prirodnim ambijentom i tvore neodoljivo privlačnu cjelinu. Za takvim sajmom Šibenik danas vapi kao žedna zemlja za kišom.


Na žalost, kao i mnoge druge dobre ideje i zamisli koje su Šibenik vukle naprijed, sajam dječjeg festivala na Šubićevcu zaboravljen je, a da njegov potencijal nitko nije ni pokušao iskoristiti.
Iz današnje perspektive ostaje samo žal za propuštenom prilikom i razmišljanje o tome što bi bilo da je sajam opstao, da se razvijao i da ga se povezalo s procvatom tenisa na Šubićevcu u čemu je MDF također sudjelovao, ali ga se kao ni u mnogim drugim stvarima nije slijedilo.

Sjećanje na festivalski sajam na Šubićevcu sačuvano je zahvaljujući nastojanjima Državnog arhiva u Šibeniku da prikupi, sistematizira i sačuva baštinu šibenskog MDF-a, a među brojnim dokumentima su i fotografije sajma iz 1960. godine koje su, za sada, najstarije poznate fotografije u boji snimljene na MDF-u. 

Iz kategorije: Spomenar