Datum objave: 19. Kolovoz 2020

CRTICE IZ ŠIBENSKE POVIJESTI / Znate li da je Šibenik prednjačio po broju televizora početkom 60. godina i kada su u Šibeniku zabranjena zaprežna kola?

Diana Ferić
Diana Ferić

Jeste li znali da je Šibenik 1964. godine imao jedan TV prijemnik na 68 stanovnika, Knin jedan na 554 stanovnika, Obrovac jedan na 6830, a Imotski jedan TV na 5236 stanovnika?

Početkom 1964. godine kada su Šibenčani prvi puta mogli gledati domaći televizijski program zahvaljujući izgradnji odašiljača na Labišnici, Šibenčani su već nekoliko godina uživali isključivo u programima talijanskih TV postaja. Prema službenoj statistici te 1964. godine tadašnja Općina Šibenik imala je jedena TV prijemnik na 68 stanovnika po čemu je znatno zaostajala za Zagrebom (1 TV na 19 stanovnika) Splitom (1 TV na 23 stanovnika, Zadrom (1 TV na 56 stanovnika) i Dubrovnikom (1 TV na 65 stanovnika). S druge strane Šibenik je bio daleko ispred Knin (jedan TV na 554 stanovnika), Drniša (1 TV na 476 stanovnika), Imotskog (jedan TV na 5236 stanovnik) ili Obrovca (jedan TV na 6830 stanovnika). Šibenik je osim toga po broju TV prijemnika bio znatno ispod prosjeka tadašnje SR Hrvatske (jedan TV na 41 stanovnika).

Pronašli smo za vas još jednu zanimljivost. U Šibeniku je tek 1978. godine zabranjen promet zaprežnih kola, a za to bio zaslužan dipl. ing. prometa Branko Peran

Do 1978. godine Šibenik je bio jedan od rijetkih gradova u kojima nije bio zabranjen promet zaprežnih kola. Točnije rečeno zaprege su se smjele kretati gradskim ulicama svaki dan od 5,30 do 7 sati te od 13 do 15 sati, ali se toga nitko nije pridržavao niti je prometna policija isključivala zaprege iz prometa. Problem zaprežnih kola na šibenskim ulicama uočio je i istražio dipl. ing. prometa Branko Peran. On je ukazao da zaprega prosječne dužine od oko 7 metara (uključujući i tegleće životinje) koja se kreće brzinom od 5 do 10 kilometara na sat, ugrožava sigurnost prometa te predstavlja stalnu opasnost za živote i imovinu te da zbog njih dolazi do učestalih zastoja u prometu.

Više pročitajte na Volim Šibenik

Iz kategorije: Spomenar