Datum objave: 27. Kolovoz 2020

JUBILARCI / Otvoren je suvremeni bife na kupalištu Martinska. Slavilo se uz i plesalo na koncertu Vlahe Paljetka.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Otvoren je suvremeni bife na kupalištu Martinska, jedan od najljepših objekata takve vrste u Dalmaciji. Bife uređen u ostacima napuštene crkve sv. Martina, ima lijepu prostranu terasu nad morem. Osim toga može se pohvaliti i sanitarnim prostorijama uređenim i opremljenim bolje nego što ih imaju šibenski hoteli, a i drugdje duž naše obale teško bi im bilo naći ravna.
Ugostiteljski objekt kakav su Šibenčani, ali i stranci koji dolaze u Šibenik, odavno priželjkivali, otvoren je danas 28. kolovoza 1940. godine, ali još nije počeo raditi jer nije okončan natječaj za koncesionara. Na natječaj se javio veći broj zainteresiranih poduzetnika nego što se očekivalo iako su uvjeti bili zahtjevni posebno u pogledu ponude hrane i pića te čistoće, ali i održavanja okoliša.
Šibenčani su s oduševljenjem primili vijest o završetku radova na uređenju bifea na kupalištu Martinska pa se koncert šansonjera Vlahe Paljetka u hotelu "Krka" pretvorio u veliku proslavu tog događaja. Masa koja se slegla na rivu uglas s Paljetkom pjevala je "Ajme meni", "Na Jadranu plavom" "Adio Mare" te posebno bodro i složno pjesmu "Marijana" koju je njen autor na opći ushit prvi puta osobno izveo u Šibeniku. 

Bife na kupalištu Martinska nije počeo raditi 1940. godine. Iako je zanimanje koncesionara bilo veliko, ugovor nije sklopljen. Vremena su bila teška i neizvjesna. Europa je već gorjela u plamenu rata, a Šibenčani su slutili da se ni njima ne sprema ništa dobro. Nepunih sedam mjeseci nakon dovršenja radova na bifeu, Šibenik su okupirali talijanski fašisti. Sve do oslobođenja 1944. godine Šibenik je teško stradao, međutim kupalište Martinska i bife dosta su brzo vraćeni u život. Šibenčani su se na Martinskoj počeli u velikom broju kupati već 1945. godine, a bife je uređen i opremljen krajem pedesetih godina. Usprkos tome on bi, da je opstao i da nije postao znanstvena ispostava instituta "Ruđer Bošković", 28. kolovoza 2020. godine slavio 80. rođendan.

Vlaho Paljetak, "Marijana", 1936. godina:

 

Video

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3