Datum objave: 24. Rujan 2020

KRIZA U "HAJDUKU" / Šibenčani apeliraju da se "Hajduk" spasi: "Splićani, istjerajte iz kluba sve nestručnjake i sljedbenike antijugoslavenskih separatista!"

Stanko Ferić
Stanko Ferić

– "Hajduk" je opet u krizi! Tko je u stanju postaviti klub na zdrave noge i ima li šanse da se osnuje odbor za spas "Hajduka"? – goruće je pitanje koje u rujnu 2020. godine postavljaju splitski novinari i sportski stručnjaci i vape: –Zar se  poniranju "Hajduka" ne vidi kraja?
"Hajduku" na početku prvenstva 2020. godine ne ide dobro. Rezultati su ispod očekivanja, ali čini se da to nije ništa novo jer je sličnu, ako ne i veću krizu "Hajduk" proživljavao i 1945. godine. Tada, prije 75 godina, za sudbinu "Hajduka" bili su zabrinuti i Šibenčani, čak i oni koji nisu navijači tog kluba, a ponajviše članovi Hrvatske seljačke stranke koji su ponudili svoju pomoć i dali nekoliko važnih savjeta i prporuka kako pomoći "Hajduku" da ozdravi:
Splitski "Hajduk", najveći i najvažniji dalmatinski sportski klub, opet je u velikoj krizi – pisali su članovi šibenskog HSS-a 1945. godine. – Nekadašnji državni prvak i ponos Splita i Dalmacije sada je jedva sedmi. To je golemi neuspjeh pa se  iz Šibenika apelira da se "Hajduk" spasi i vrati na putove uspjha. Smatramo da se trenutna kriza u "Hajduku" ne može opravdati većim brojem kažnjenih igrača, izostancima pojedinih igrača s terena zbog ozljeda, mogućim sudačkim pristranostima i nesretno primljenim golovima.
Problem "Hajduka" je u tomu – smatraju Šibenčani – što ga vode nestručnjaci, ljudi koji možda imaju dobro volju i entuzijazam, ali nemaju potrebno stručno znanje. Nogometni klub poput "Hajduka" ne može se voditi samo emocijama pa ni novac tu nije presudan. Nužno je da taj klub kojeg podržavaju i oni ljubitelji sporta koji navijaju za druge klubove, vode stručnjaci koji će znati složiti ekipu, motivirati igrače, razraditi taktiku kojom će nadmudriti i nadigrati protivnika. Ako Split uspje iz "Hajduka" udaljiti ljude koji, vjerujemo, iskreno vole "Hajduk" ali ga svojim neznanjem uništavaju i klub povjere ljudima od struke i znanja kojima se u posao neće miješati ulica i politika, "Hajduk" će opet biti uspješan.

Poseban problem "Hajduka" – tvrdili su u šibenskoj organizaciji Hrvatske seljačke stranke 1945. godine (HSS je neposredno iza Drugog svjetskog rata u komunističkoj Jugoslaviji bio legalna stranka koja je u Šibeniku imala i svoje glasilo "Slobodni Dom") ­– predstavljaju sljedbenici dalmatinskih antijugoslavenskih separatista istih onih koji su prije Drugo svjetskog rata htjeli "Hajduka" očistiti od svih Jugoslavena poput Marina Vidana, dr. Celigoja i Jordana Matošića pa čak i nepolitičnog i sportu posvećenog Luku Kaliternu čija je jedina mana bila što se nisu htjeli odreći Jugoslavije i ideje jugoslavenstva. Zbog takvih kojima je Jugoslavija još uvijek trn u oku, "Hajduk" je ostao bez stručnjaka i iskusnih sportista pa je pad s prvog na sedmo mjesto državne lige čak i uspjeh.

Mi u Šibeniku uvjereni smo da u ovo moderno doba kada napreduju sve vještine i kada se na svakom području djelovanja pa i u nogometu, "Hajduk" može postizati rezultate dostojne svoje reputacije, ako ga se prepusti stručnjacima i znalcima, a od njega se udalje nestručnjaci koliko god dobronamjerni bili te posebno da se iz "Hajduka" izbaci politika, posebno ona čije je vrijeme prošlo i koja još nije shvatila da je Jugoslavija postala stvarnost i da je jugoslavenska misao pobijedila.

Šibenik, 1945.      

Iz kategorije: Spomenar