Datum objave: 30. Rujan 2020

NERAVNOPRAVNOST / Kako su Šibenčani tražili ukidanje zajedničkog školovanja ženske djece i razdvajanje razreda prema spolu

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčani traže ukidanje zajedničkog školovanja djevojčica i dječaka i razdvajanje razreda prema spolu u osnovnim i osobito srednjim školama. Zalažu se za uvođenje starog sustava odvojenih ženskih i muških razreda iako su svjesni da njihovi zahtjevi neće naići na jednodušno razumijevanje. Ipak, očekuju potporu Crkve i postupno prihvaćanje ocjene da je odvajanje djevojčica i dječaka u sustavu školovanja neophodno u cilju zaštite žena od diskriminacije i neravnopravnosti s muškarcima.

tekst o tome koji prenosimo objavljen je 29. rujna 1914. godine.

Zajedničko školovanje djevojčica i dječaka, rečena koedukacija, prirodni je plod feminizma koji ima nakanu skinuti ženu s uzvišenog pijedestala na koji je uzdignuta nošena kršćanskim idealima i idejama. – kaže se u službenom obrazloženju šibenskog zahtjeva za provođenje reforme školskog sustava kojom će ponovno biti uvedeno odvojeno školovanje djevojčica i dječaka. – Zajedničkim školovanjem djece oba spola feminizam pod primamljivim nazivom jednakosti žena i muškaraca, baca žene u neravnopravni rat s muškarcima iako žena po svojoj prirodi nema svojstva da s nosi s muškarcima na svim područjima, kao što muškarac nema ni svojstva ni moći da se nosi s ženom tamo gdje je ona neprikosnovena. One u najpogubnije vrijeme njihovog tjelesnog i moralnog razvoja s pohađaju školu muškarcima i s njima polažu maturu. Štoviše zavladala je je neka manija, da se žene u žene u jednakim razmjerima s muškarcima pripuštaju višoj kulturi. Ipak, ovdje se ne brani o izuzimanju žena od obrazovanja i visokih znanja nego o opravdanom postupku koji će omogućiti obrazovanje žene za zadaće žene, a muškarca za zadaće muškarca.

–Osim toga – kaže se dalje – miješanje muške i ženske mladeži u školama djeluje ubitačno na moral i psihu mladića, a posebno je zabrinjavajuće što to ne vide i nikakve mjere ne poduzimaju njihovi roditelji i dozvoljavaju razvoj štetnih posljedica. Naime vidljivo je da se u srednjoj školi kod mladića zbog prisutnosti djevojaka na nastavi budi nezdrava strast i neprirodno jak seksualni nagon što školu od izvora svekolikog dobra pretvara u izvor mnogih zala i nastranosti. Štoviše vidno je da je isto događa i kod djevojaka i da se kod njih rađaju pohotne misli što je nepodnošljivo i psihički ubitačno. Živa i zdrava antipatija mladosti prema drugom spolu do sada uobičajena i prirodno korisna, sasma se izgubila, a seksualnost je narasla do tako pogibeljnih dimenzija da je pravo čudo da djeca uspijevaju ovladati bilo kakvim znanjima.

Iz kategorije: Spomenar