Datum objave: 24. Listopad 2020

BAŠTINA GRAFITA / Jesu li asfalteri s Baldekina preteča suvremenih grafitera? Asfaltere je progonila policija, grafiteri dobivaju potporu iz EU fondova.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenski grafiteri koji više ili manje uspješno, ali ustrajno i vrijedno oslikavaju šibenske zidove, mogli bi ove godine slaviti svoj 55 rođendan, ako se pokaže točnim da su njihovi prethodnici bili takozvani asfalteri s Baldekina i da su prvi pravi grafiti bili nacrtani na zidovima Ležećeg nebodera.
Na mogućnost da su upravo asfalteri bili preteče šibenskih grafitera upućuju zapisnici tadašnje milicije i komunalnih službi te jedna, doduše loša ali dragocjena, fotografija iz 1965. godine.
Asfalteri s Baldekina bili su, prema dostupnim izvorima, dječaci i mladići koji su živjeli u tom novom gradskom kvartu. Smatralo se da asfalter znači - šetač po asfaltu, međutim ta teza nikada nije argumentirana, a sami asfalteri nisu je ni potvrdili ni osporili.
Postali su aktualni 1965. godine kada su po zidovima novih zgrada na Baldekinu, a posebno po zidovima Ležećeg nebodera počeli ispisivati razne poruke i crtati razne prizore prije svega vezane uz novu glazbu koja je dolazila sa zapada, a čije su pobornike u Šibeniku i tadašnjoj Jugoslaviji nazivali čupavcima, bitnicima, urlatorima i električarima. Tadašnja milicija asfaltere je žestoko progonila. Okarakterizirala ih je kao vandale i pripisivala im razne, tada popularne, konotacije. No žitelji Baldekina imali su malo drukčije mišljenje i govorili su o "nestašnoj mladosti".
Prvi zid koji se našao "na udaru" asfaltera bio je zid uz današnji kafić "Pasagge" na kojem je sada nacrtan mural posvećen Goranu Niniću kojeg su izradili Funcuti. Iz tog vremena potječe i fotografija na kojoj se naziru asfalteri u bijegu pred fotoaparatom i novinarima.

Asfaltere je milicija progonila dosta žestoko, a problema su imali i njihovi roditelji. Danas je situacija sasvim drukčija. Moderni grafiteri dobivaju za svoj rad čak i novčanu potporu iz fondova Europske unije, a u svijetu se njihove zidne intervencije sve više vrednuju kao umjetnička djela.

Znate li nešto o asfalterima? Tko su bili asfalteri? Je li možda netko od njih još uvijek živi na Baldekinu? Javite nam na:
099 7333 628
ili e-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
da ispričamo priču o njima pa možda i potvrdimo da su upravo asfalteri preteče suvremenih šibenskih grafitera.

Iz kategorije: Spomenar