Datum objave: 26. Listopad 2020

SPOMENAR / Prije 55 godina osnovan prvi šibenski student - servis. Odlični studenti mogli su zarađivati i davanjem instrukcija kolegama i učenicima.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prvi studentski servis,organizaciju koja se bavi privremenim i povremenim zapošljavanjem studenata i učenika osnovan je u Šibeniku osnovan je 1965. godine i ove godine slavi 55. rođendan. Osnovali su ga studenti šibenske Pedagoške akademije koja je bila smještena u zgradi koju danas koriste Osnovna škola "Tin Ujević" i Veleučilište u Šibeniku, te je de facto i danas na istoj adresi.
Prije 55 godine u Student-servis, kako se tada zvao, već tijekom prvog tjedna njegovog postojanja bilo je upisano više od 200 studenata i učenika. Raditi posredstvom studentskog servisa tada su, osim studenata, mogli i učenici završnih razreda srednjih škola. Popis poslova koje su studenti i učenici mogli obavljati putem tog servisa bio je nešto drukčiji nego danas. Naime na popisu je bila i poduka odnosno instrukcije mlađim učenicima i studentima koji žele znati više ili popraviti loše ocjene. Među najbolje plaćenim poslovima 1965. godine bili su poslovi portira, noćnog čuvara, čuvara parkirališta i konobara.
Student-servis bio je registriran kao amaterska privredna organizacija, a za rad u slobodno vrijeme, tijekom vikenda te školskih praznika bio je zainteresiran jednak broj djevojaka i mladića.

Danas je Studentski centar Šibenik neprofitna organizacija od posebnog društvenog značaja čija je osnovna zadaća brinuti se o studentskom standardu. Pod studentskim standardom podrazumijeva se: smještaj, prehrana te privremeno i povremeno zapošljavanje studenata i maturanata.

Foto: Veleučilište u Šibeniku

Iz kategorije: Spomenar