Datum objave: 08. Studeni 2020

SPOMENAR / Što su Šibenčani radili u nedjelju 8. studenoga 1981. godine? Brali su masline. Što bi drugo radili?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Što su Šibenčani radili na današnji dan 1981. godine, a bilio je lijep, vedar i sunčan dan i bila nedjelja i bio je 8. studenoga baš kao i ove 2020. godine? Brali su masline! što bi drugo radili. Prema vijestima iz 1981. godine u tadašnjoj šibenskoj općini bilo je oko 650 000 stabala maslina, a berba je bila odlična. Ubrano je 450 vagona maslina ili čak 100 vagona više od prosjeka. Kvaliteta je bila vrhunska iako je prema procjenama bilo obrađivano i održavano svega oko 30 posto maslinika.

Šibenski političari bili su zbog dobrog uroda maslina i uspješne berbe - zabrinuti i nezadovoljni jer je toliko radnika otišlo na "bolovanje" da je došla u pitanje redovna proizvodnja u šibenskim poduzećima pa i onim najvećima poput TLM-a i TEF-a.

Inače Šibenik je tih dana slavio veliku pobjedu košarkašica nad favoriziranim "Voždovcem", KK "Šibenka" spremala se na turneju po SAD-u, Nogometni klub "Šibenik" u Hrvatskoj nogometnoj ligi "Šibenik" je pobijedio "Špartu" s 2 : 1 i popeo se na 6. mjesto na tablici. U Zagrebu je otvoren Klub Šibenčana, u knjižarama se najbolje prodavala knjiga "Prilozi za biografiju druga Tita", a Šibenčani su počeli grintati zbog zagađenja iz TEF-a i  boriti se za čisti zrak. Slogan je bio "Svaki Šibenčanin ima pravo na čisti zrak!"

Foto: Vilson Polić

Iz kategorije: Spomenar