Datum objave: 11. Studeni 2020

ROCK SPOMENAR / Pola stoljeća najveće slave i uspjeha šibenskih Miovaca - 1970. objavili su vječne pjesme "Dijana", "Sjećanja", "Bam bam baba lu bam" i "Ljubav ti više nije tako važna".

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Slavna i nezaboravna grupa "Mi" osnovana je  1966. godine u Šibeniku. Činili su je članovi prvih šibenskih bedova "Magneta" i "Mjesečara" te nešto kasnije pridruženi član grupe "Makedo". Bili su to Neven Mijat, Mirko Vukšić, Berislav Baranović, Aljoša Gojanović, Nikica Šprljan i Slaven Beban.
Karijeru su Miovci započeli 1967. godine u Zagrebu gdje su se odmah afirmirali kao vrhunski koncertni i plesni bend, a Neven Mijat glasio je za najboljeg domaćeg soul pjevača šezdesetih godina. Prvi samostalni koncert na kojem su izazvali neviđenu euforiju i oduševljenje publike, održali su 9. ožujka 1967. godine u kinu "Zagreb". 1969. godine nastupili su u Milanu u elitnom klubu "Wanted saloon" u Italiji. Na vrhuncu karijere i slave bili su Miovci 1970. godine kada su snimili prve ploče i na njima prve vlastite skladbe. Diskografski debi bila je singl ploča s pjesmama "Dijana" na A strani i "Sjećanja" na B strani. Pjesma "Dijana" postala je njihov prvi hit, a rado je slušana i danas. Te iste 1970. godine Miovci su izdali još, jednu i pol ploču. Nakon singla s pjesmama "Bam bam ba ba lu bam" i "Ljubav ti više nije tako važna" pojavila se i ploča Josipa Lisac koja je na A strani imala pjesmu Arsena Dedića "Život moj" u kojoj ju prati grupa "Mi". Pjesmu "Život moj" Arsen je izvorno napisao za Miovce, a novi aranžman za grupu "Mi" s Josipom Lisac kao pjevačicom napisao je Neven Mijat.

Sve pjesme grupe "Mi" i danas su, iako je od njihovog nastanka prošlo već pola stoljeća, hitovi, svi za njih znaju, a vole ih i novi naraštaji kojima se u vrijeme kada su objavljene na pločama, još nisu bili rodili ni njihovi roditelji.

 

 

 

Video

Iz kategorije: Spomenar