Datum objave: 15. Studeni 2020

SPOMENAR / Šibenčani su obožavali turske "sapunice" još prije 80 godina pa makar bile snimljene u Mađarskoj. Film "Gül Baba" 1940. potukao je sve rekorde gledanosti u kinu "Tesla".

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nisu turske "sapunice" ništa nova kao što bi se moglo pomisliti. Šibenčani su turske priče obožavali i prije 80 godina. Doduše tada nije bilo turskih serija koje su u današnje vrijeme preplavile televizijske programe, ali zato je bilo filmova. Tako je na današnji dan 15. studenoga 1940. godine u kinu "Tesla" premijerno prikazan film "Gül Baba" ("Ruža iz harema").

Kino "Tesla" je za tu jedinstvenu prigodu tiskalo posebne pozivnice i promidžbene letke, a u knjižarama su se pojavile i dopisnice s prizorima iz tog filma. Film je doduše bio snimljen u Mađarskoj i u njemu glume mađarske glumice i glumci Zita Szeleczky, Sándor Kömíves i Pál Jávor. Čak je i glazbu skladao mađarski skladatelj skladao Jenő Huszka. Naravno, svi likovi u filmu govore mađarski, ali to nije ni najmanje smetalo.   "Gül Baba" reklamiran kao divna orijentalna opereta neviđenih ljepota, divnih melodija i strasne pjesme pun orijentalne romantike, komedije i erotičnih plesova, u Šibeniku je doživio nevjerojatan uspjeh. Nakon premijere za koju su ulaznice uspjela dobiti samo birana gospoda, film je prikazivan puna dva tjedna nekoliko puta dnevno. Štoviše, organizirane su i posebne privatne projekcije za Šibenčane koji su plaćali visoku cijenu za zakup dvorane kako bi guštali u savršenoj komediji orijentalne romantike i erotike.
Prema izvješću splitskih novina "Gül Baba" je u Šibeniku potukao sve rekorde gledanosti dok je u Splitu prošao manje više nezapaženo.
Mađari su remake filma "Gül Baba" snimili 1989. godine, ali za njega u Šibeniku više nitko nije mario.

Iz kategorije: Spomenar