Datum objave: 23. Studeni 2020

Pronađen video zapis dolaska Arsena Dedića u Šibenik 1968. godine kada je bio tako velika zvijezda da su djevojke vrištale od uzbuđenja, a jedna ga je čak ugrizla za vrat.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Arsen Dedić kao jedan od zvijezda spektakularnog estradnog putujućeg festivala "Pesma leta" (na kojem je počeo nemilosrdni progon Vice Vukova zbog hrvatskog domoljublja o.a.), 1968. godine gostovao je i u Šibeniku. Arsen, tada na glavi, u rodnom gradu dočekan kao da je u najmanju ruku u Šibenik došao John Lenon. Ozaren, sa šibenskom kapom na glavi, predvodio je kolonu tadašnjih velikih pjevačkih zvijezda među kojima su uz Gabi Novak i Vicu Vukova, bili Đorđe Marjanović, Nada Knežević, Alenka Pintarič, Lola Novaković, Lado Leskovar, Ivica Šerfezi i Milan Subota, tvorac tog projekta organiziranog po uzoru na program talijanske državne televizije RAI.

Arsen je imao odličnu pjesmu "Tvoja ruka", Gabi je pjevala "Bit će još takvih dana", a Vice čudnu i nekako za takav festival neprikladnu pjesmu koja se zvala "Darovi za svu djecu".
Putujući festival "Pesma leta" bio je nevjerojatno uspješan, a pojava njegovih zvijezda izazivala je histeriju i tako masovan odaziv publike da je izvođače morala štititi policija. Arsen je u tim trenucima bio tako slavan i popularan da je morao bježati od obožavateljica, a u Rijeci ga je jedna od njih od silne ljubavi, ugrizla za vrat.

Na žalost 1968. godine više nije izlazio "Šibenski list" pa nema novinskih izvješća o tom događaju i nadasve zanimljivoj pojavi Arsena dedića i drugih sudionika festivala sa šibenskim kapama na glavama kako kroz kordon publike brzaju uz stepenice pored katedrale i žure prema Velikoj gradskoj vijećnici. Srećom postoji filmski zapis o tomu, dug svega nekoliko sekundi, ali sladak. Dragocjeni komadić vedrije šibenske povijesti otet zaboravu.  

 

Video

Iz kategorije: Spomenar