Datum objave: 30. Studeni 2020

SPOMENAR / Prije 100 godina Šibenik je posjetio prvi dobitnik Nobelove nagrade, bio je to Guglielmo Marconi, izumitelj radija i jedan od začetnika bežične telegrafije. Nije bio dobro došao.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prije sto godina Šibenikom je šetao i razgledao njegove znamenitosti prvi dobitnik Nobelove nagrade koji ga je ikada posjetio Bibenik. Bio je to slavni Guglielmo Marconi, izumitelj radija i jedan od začetnika bežične telegrafije. Iako je kod kazališta podignut slavoluk njemu u čast, on u Šibenik ipak nije bio dobrodošao.
U Šibenik, koji je tada već gotovo četiri godine bio pod okupacijom Kraljevine Italije, pozvali i priredili mu doček šibenski Talijani i dužnosnici talijanskih okupacijskih vlasti. Šibenčanima njegovo dolazak nije bio povolji. Naime Marconi kao  uvjereni fašist i veliki Mussolinijev pristaša i suradnik. koji mu je dodijelio titulu markiza zbog zasluga u znanosti i predsjednik Velikog vijeća fašista Italije, u Šibeniku koji se svim silama borio za oslobođenje od Italije, takav gost nije bio poželjan.  
Marconi je rođen kao Guglielmo Giovanni Maria Marconi, u Bologni, 25. travnja 1874. godine. Bio je drugi sin Giuseppea Marconija, talijanskog vlastelinskog zemljoposjednika, i Annie Jameson, koja je bila unuka Johna Jamesona, osnivača britanske destilerije viskija Jameson & Sons. Već kao dijete bio je prepoznat kao genij. Još u mladosti zainteresirao se za elektroniku i zvučne valove. Prve eksperimente radio je kod kuće, a ubrzo je postao jednim od najuspješnijih i najeminentnijih svjetskih znanstvenika te je 1909. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziku, za radove na bežičnoj telegrafiji koju je podijelio s Braunom.  On je od 1896. živio u Engleskoj, gdje je 1897. patentirao primjenu elektromagnetskih valova za bežičnu telegrafiju. Prvi je 1901. godine uspio odaslati radio-signal preko Atlantskog oceana. U povijsti je ostao zapamćen kao izumitelj radija  iako je 1943. godine Vrhovni sud Sjedinjenih Država poništio njegov patent koji se odnosio na tehnička poboljšanja u području bežične telegrafije te ih priznao Nikoli tesli. Međutim, nije poništio Marconijev izvorni patent iz 1897. godine, a time ni njegov status izumitelja radija.

Činjenica je i da je slavu koju je dobio Marconi teško izbrisati i da u mnogim povijesnim knjigama još stoji njegovo ime uz pojam radija. Zadovoljština je za Teslu stigla tek kada to pitanje u javnosti više nije bilo aktualno. Tesla je zbog toga ostao i bez Nobelove nagrade koju nikada nije dobio.

U Šibenik 1920. godine nije došao kao slavni izumitelj nego kao političar koji podupire talijansku okupaciju dijelova Dalmacije i njihovo trajno pripajanje Kraljevini Italiji. Svojom pojavom i autoritetom pokušao je promijeniti tijek povijesti i preduhitriti potpisivanje ugovora između Kraljevine Italije i tadašnje Države SHS prema kojem Talijani moraju napustiti Šibenik. Taj je ugovor potpisan u Rapalu nepuna dva mjeseca nakon dolaska Marconija u Šibenik. Talijani su Šibenik napustili 12. lipnja 1921. godine te je tog dana za Šibenik službeno okončan Prvi svjetski rat.

Iz kategorije: Spomenar