Datum objave: 02. Prosinac 2020

SPOMENAR / Prvi veliki šibenski gradski nogometni derbi prije 85 godina bila je dobrotvorna utakmica "Šibenik" - "Osvit" za podizanje spomenika kralju Tomislavu u Zagrebu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prvi veliki šibenski gradski derbi, ogled nogometnih klubova "Šibenik" i "Osvit", odigran je u prosincu 1935. godine na inicijativu Nogometnog potsaveza Split. Gradski rivali, iako je bila riječ o revijalnoj, prijateljskoj i dobrotvornoj utakmici, žestoko su se borili, a rezultat je pao u sjenu podatka da je upravo Šibenik zahvaljujući toj utakmici dao "osobito vrijedan doprinos uspjehu podizanja spomenika kralju Tomislavu u Zagrebu". Šibenčani su oduševljeno podržali ideju podizanja spomenika kralju Tomislavu u glavnom gradu Hrvatske, a pali su i prijedlozi da se na isti način podigne spomenik kralju Petru Krešimiru IV u Šibeniku (što se i dogodilo, ali šezdesetak godina kasnije).

Novac prikupljen od ulaznica (a neki su Šibenčani plaćali ulaznice nekoliko puta više nego što su koštale) uplaćen je na račun Društvo za podizanje spomenika kralju Tomislavu.  Na žalost mnogi Šibenčani i igrači "Šibenika" i "Osvita" nisu dočekali podizanje tog spomenika. Na Trg kralja Tomislava u Zagrebu postavljen je tek 1947. godine.


Kipar Robert Frangeš Mihanović izradio je spomenik već 1938. godine, ali je zbog zagrebačkih polemika i Drugog svjetskog rata postavljen tek 1947. godine.
Na pripremama za podizanje spomenika kralju Tomislavu počelo se raditi u sklopu proslave 1000. godišnjice hrvatskog kraljevstva 1925. godine na kojoj su na razne načine sudjelovali i brojni Šibenčani. Iako je Frangeš spomenik dovršio 1938. godine, grad Zagreb je dozvolu za njegovo postavljanje izdao tek 1939. godine, ali je ideja da kip bude postavljen na najljepšem gradskom trgu, Tomislavovu trgu, naišla na velike otpore nekih gradskih struktura koje su ga htjele postaviti na manje vidljivo mjesto. Konačno, kip hrvatskom kralju Tomislavu na to je mjesto postavila vlast komunističke 1947. godine.  nakon što je s postolja skinuti Frangešovi reljef i hrvatski grb koji su vraćeni 1991. godine nedugo nakon proglašenja suvereniteta slobodne i neovisne Republike Hrvatske.

Iz kategorije: Spomenar