Datum objave: 06. Prosinac 2020

SPOMENAR / - Hoćemo jazz i žureve! Nećemo ples uz glazbu s ploča! - tako je prosvjedovala šibenska mladost 1960. godine predvođena Komitetom Narodne omladine TEF-a.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Pitanje zabave (ne i slobodnog vremena) bio je jedan od najvažnijih problema šibenske omladine tijekom šezdesetih godina 20. stoljeća. Situacija je postala kritična već 1960. godine, a eskalirala je nekoliko godina kasnije kada Šibenik osvojio twist, prvi ples masovne kulture.
Te 1960. godine šibenska je mladež otvoreno tražila pravo na ples i to moderni ples kakv pleše mladost širom svijeta. Prvi važan korak napravo je Komitet Narodne omladine Tvornice elektroda i ferolegura koji je 1960. godine u menzi tog poduzeća organizirao zabavne večeri za mladež Šibenika. U menzi je svirao jazz bend, a Komitet je otišao tako daleko da je uspio dobiti čak i autobus koji je besplatno dovozio mladost željnu plesa u Crnicu. Pokretač i organizator tog projekta bio je Josip Lovrić. Gimnazijalka Eva Pongrac, zalagala se za disperziju tradicije plesova za mladež iz gimnazijske sportske dvorane na Poljanu i ispred Velike gradske vijećnice. Ona je upozorila da pitanje zabave i plesa ne tišti samo školsku mladež te ukazala na veliki broj mladih bračnih parova koji dolaze na ples u Gimnaziju. Mile Duvančić, učenik Učiteljske škole zalagao se da društveno - političke organizacije Šibenika, prijs svega Savez Komunista i Narodna omladina, potaknu osnivanje jazz sastava zato što "šibenska mladost nije navikla plesati uz glazbu s ploča". Želju za plesom iskazala je mladež Lozovca, Murtera, Dubrave i Konjevrata gdje doduše plesa ima, ali su njihove prostorije previše malene da prime sve one koji žele plesati.
Mladi su uputili vrlo oštre kritike općinskoj vlasti i društveno - političkim organizacijama i zbog "općenito slabog stambenog standarda školske omladine" te upozorili da učenici - podstanari "ne mogu organizirati žureve u prijateljskom krugu zbog skučenih stambenih prilika". Ukazano je i na primjer zagrebačke omladine koja je organizirala izvrsne i jako posjećene plesove na Katarinskom trgu pitajući se zašto se nešto slično ne može organizirati u Šibeniku na Tanaji, ispred Velike gradske vijećnice pa i uz bazen u Crnici.
Omladini Šibenika – rečeno je u poruci Komitetu Saveza komunista Šibenika - zdrava zabava i ples isto su tako važna pitanja kao i ona gdje naći smještaj i prehranu.  

Iz kategorije: Spomenar