Datum objave: 16. Prosinac 2020

KULTURA ZABORAVA / Šibenik se nije sjetio Andrije Kačića Miošića, predavača filozofije na prvoj visokoškolskoj ustanove koju je imao u svojoj povijesti

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska kulturna javnost nije propustila na razne načine obilježiti 260. obljetnicu smrti franjevca Andrije Kačića Miošića  (17. travnja 1704. - 12. prosinca 1760.), pisca "Razgovora ugodnog naroda slovinskoga", jednog od najvrjednijih djela hrvatske književnosti i jedne od najčitanijih i najizdavanijih knjiga rane hrvatske književnosti. Šibenik se međutim nije sjetio obljetnice Andrije Kačića Miočića, lectora generalisa na prvoj visokoškolskoj ustanovi koju je imao u svojoj povijesti.  Kačić je u Šibeniku službovao punih deset godina, u Šibeniku je napisao i neka svoj značajna djela, tu je 1727. godine bio zaređen za subđakona, a godinu dana kasnije i za presbitera u Šibeniku i đakona u Skradinu. Na dužnost lectora generalis na Generalnom bogoslovnom učilištu u Šibeniku postavljen je 1737. godine i tu je sve do  1747. godine predavao filozofiju.
Osim što je istaknuto mjesto u hrvatskoj književnosti zauzeo knjigom stihova i proze "Razgovor ugodni naroda slovinskoga", najpopularnijom hrvatskom pučkom knjigom, Kačić je imao i ključnu ulogu u pobjedi novoštokavskoga narječja kao općehrvatskoga nacionalnoga izraza. Andrija Kačić Miošić, uvršten je šibenski biografski leksikon "Poznati Šibenčani". 

Iz kategorije: Spomenar