Datum objave: 20. Prosinac 2020

SPOMENAR / Gradi se autocesta Šibenik - Unešić - Drniš - Knin - Bihać - Karlovac i Split - Kaštela - Drniš. Od Šibenika do Zagreba samo 260 km.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Izgradnja autoceste Šibenik - Unešić - Drniš - Knin - Bihać - Karlovac počet će na proljeće i trajat će četiri godine. Istovremeno s izgradnjom te dionice počet će gradnja odvojka autoceste Split - Kaštela - Drniš. Autocesta koja će put od Šibenika do Zagreba skratiti na svega 260 kilometara manjim će dijelom, oko 70 kilometara, prolaziti područjem Bosne i Hercegovine. Odluku u izgradnji razvoja mreže autocesta u Hrvatskoj donio je Sabor koji je nakon temeljitih stručnih analiza uključujući i pitanja zaštite okoliša, procijenio da je ova dionica sa svih stajališta ekonomski najbolja i najpovoljnija.
U Šibeniku je odluka da se autocesta s četiri kolničke i dvije zaustavne trake prema svjetskim standardima gradi upravo trasom Šibenik - Karlovac preko Drniša i Knina prihvaćena s odobravanjem, a podržana je gradnja autoceste Split - Drniš, ali je upozoreno da će u toj varijanti Zadar biti na neprimjeren način.

Ova odluka objavljena je u prosinac 1965. godine. Do gradnje autoceste Šibenik - Karlovac preko Knina i Drniša nikada nije došlo. Cesta Šibenik - Knin još uvijek nije modernizirana i prilagođena potrebama. Dionica Drniš - Knin jedna je od najlošijih i najopasnijih prometnica u Hrvatskoj. Uprkos obećanjima, planovima i projektima još uvijek nema pomaka nabolje.   

Iz kategorije: Spomenar