Datum objave: 28. Prosinac 2020

SPOMENAR / Šibenčani nezadovoljni Razglasnom stanicom. Nećemo Radio Beograd! Hoćemo Radio Zagreb! Hoćemo svoj program za doček Nove godinu na Poljani.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prije nego što je Šibenik dobio svoju prvu radijsku postaju koja je primjereno nazvana Radio Šibenik, postojala je Razglasna stanica putem koje su Šibenčani mogli javno slušati programe tada postojećih radijskih postaja. Razglasna stanica je preuzima radijske programe i izravno ih prenosila putem zvučnika postavljenih na Poljani, po Kalelargi i još nekim mjestima u gradu. Razglasna stanica proradila je već 1951. godine i bila je dio napora da Šibenčani budu dobro informirani o zbivanjima u zemlji i svijetu. Naravno, između vijesti emitirana je i glazba, a ponekada i prijenosi nogometnih utakmica.
No, Razglasna stanica nije radila baš dobro. Često je dolazilo do prekida programa i kvarova na zvučnicima, a u prosincu 1953. godine uoči dočeka nove 1954. godine Šibenčani su se pobunili protiv Razglasne stanice i njene uređivačke koncepcije. Ogorčeni su Šibenčani prije svega zahtijevali da Razglasna stanica osim programa Radio Beograda emitira i program Radio Zagreba. Po gradu su se pojavile politički u to doba vrlo neugodne parole "Nećemo Beograd, hoćemo Zagreb". Drugi zahtjev je bio da Razglasna stanica redovno prenosi "Pomorsku večer". Treći da se poželjno izbalansira zastupljenost šlagera i narodne glazbe u korist narodne glazbe, četvrti je bio:
–  Molimo Razglasnu stanicu da napravi dužu pauzu u emitiranju šlagera "Mona Lisa"(op.a. - hit Nat King Colea iz 1950. godine - orkestralna verzija) koji je već toliko puta emitiran da ljude od njega boli glava, a peti da Razglasna stanica uvede svoj program uz koji bi Šibenčani mogli dočekati 1954. godinu veseleći se na Poljani, rivi i Kalelargi.  
U slučaju da nadležni o ovome ne povedu računa
najavljeno je slijedi bojkot Razglasne stanice.

Kako je spor okončan, ne zna se. Razglasna stanica je netragom nestala, a vijest o nezadovoljstvu Šibenčana njenim programom zanimljiva je, između ostaloga, i kao prvi spomen ideje dočeka Nove godine u Šibeniku na otvorenom, na gradskim ulicama i trgovima.

 

Video

Iz kategorije: Spomenar