Datum objave: 13. Ožujak 2021

SPOMENAR / Arsen Dedić i Vice Vukov pomažu izgradnju poliklinike, sportske dvorane i ljetne pozornice u svom Šibeniku

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U godini kulminacije Hrvatskog proljeća, u ožujku 1971. godine Arsen Dedić i Vice Vukov održali su u Šibeniku koncerte od kojih su sav prihod darovali za izgradnju poliklinike i sportske dvorane te uređenje ljetne pozornice na tvrđavi sv. Mihovila. Danas je njihova plemenita pomoć rodnom gradu zaboravljena iako je bila riječ o iznimno važnom i vrijednom doprinosu napretku i razvoju Šibenika.
Osobito je bio značajan koncert Vice Vukova koji je u to vrijeme bio progonjen i stigmatiziran zbog svog domoljublja. Njegove su pjesme skinute s programa svih radijskih postaja u Bosni i Hercegovini, štoviše bio mu je zabranjen i dolazak u BiH. Vicu više nisu pozivali na festivale, zabranjeni su mu nastupi na televiziji, a već snimljene emisije skidaju se s programa. U histeričnoj atmosferi općeg progona, Vice Vukov je ipak održao veliki koncert u svom Šibeniku i odrekao se cjelokupnog prihoda za njegovu dobrobit.
Slično je u ožujku 1971. godine postupio i Arsen Dedić. I on je sa svog odlično posjećenog koncerta prihod darovao Šibeniku.

Nekako logično i očekivano, ni Vice ni Arsen nisu od Šibenika za svoje doprinose njegovom napretku i boljitku dobili nikakvu zahvalu, a njihova dobra i plemenita djela zaboravljena su.

Iz kategorije: Spomenar