Datum objave: 20. Travanj 2021

SPOMENAR / Šibenik podiže spomenik hrvatskom kralju Petru Krešimiru IV. Inicijativu podržali SSSRN i Savez komunista SO Šibenik

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na današnji dan 20. travnja 1971. godine Općinski komitet Saveza komunista i Općinska organizacija ocijalističkog saveza radnog naroda općine Šibenik, podržali su inicijativu da se u Šibeniku podigne spomenik hrvatskom kralju Petru Krešimiru IV. Odluka je donijeta jednoglasno na današnji dan 20. travnja 1971. godine, a predstavlja oživotvorenje ideje pjesnika Vladimira Nazora koju je iznio kao predsjednik ZAVNOH-a 1. siječnja 1945. godine kada je Šibeniku bio sjedište tada najvišeg organa vlasti u Hrvatskoj pa samim tim i glavni grad Hrvatske dok se čekalo oslobođenje Zagreba od njemačke nacističke okupacije.
Ideja Vladimira Nazora i tada je naišla na podršku, ali je pala u zaborav, a ponovno je postala aktualna 1966. godine u sklopu proslave 900. obljetnice prvog spomena imena Šibenika u povijesnim izvorima. No, ni tada nije učinjeno ništa. Spomenik kralju Petru Krešimiru IV. oko kojeg u Šibeniku nije bilo nikakvih ideoloških neslaganja konačno je podignut 2000. godine u neovisnoj i slobodnoj Republici Hrvatskoj kada je, uz ostalo, simbolizirao i pobjedu Šibenika i Hrvatske nad velikosrpskim agresorom u Domovinskom Ratu. Spomenik je podignut na mjestu spomenika Šibenčaninu Nikoli Tommaseu, koji je navodno srušen po nalogu upravo Vladimira Nazora.

Pjesnik Vladimir Nazor drži govor ispred spomenika Nikole Tommasea u šibenskom perivoju 1945. godine

Iz kategorije: Spomenar