Datum objave: 26. Travanj 2021

USPJEŠNE ŠIBENČANKE / Jeste li znali da je prva liječnica i oftamologinja u Dalmaciji bila Šibenčanka Katica Šupe?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Kćerka Šimuna i Oršule Šupe, Katica, prva je hrvatska oftalmologinja, a bila je i prva žena u Dalmaciji koja je diplomirala medicinu. Rođena je u Šibeniku 19. listopada 1897. godine. Maturirala je u šibenskoj Gimnaziji, a njeni prosvijećeni roditelji omogućili su joj da studira medicinu na Karlovom sveučilištu u Pragu, što je kada je o djevojkama riječ u to vrijeme u patrijarhalnom Šibeniku bila hrabra odluka. U Prag je otišla 1917. godine, a diplomirala je s izvrsnim ocjenama 1923. godine te je postala prva Dalmatinka koja je diplomirala medicinu. diplomirana liječnica u Dalmaciji. S praškom diplomom Katica se vratila u rodni Šibenik gdje je dočekana s osobitom pažnjom, počastima, ali i podozrenjem jer do tada nije bilo žena diplomiranih liječnica. Ipak u Šibeniku je obavila liječnički staž, ali je potom morala krenuti dalje jer u Šibeniku nije bilo mogućnosti za specijalizaciju. Iz rodnog grada otišla je u Novi Sad gdje je Specijalizirala oftalmologiju na Očnom odjelu tamošnje Državne bolnice kod primariusa dr. Borislava Mirića. Ipak, u Novo Sadu nije se zadržala jer je 1926. godine primljena u službu na Očnom odjelu Pokrajinske bolnice u Dubrovniku. Bila je prva djelatnica i voditeljica tog odjela koji je osnovan 3. prosinca 1926 godine. Bila je dakle pionirka oftalmologije u tom dijelu Hrvatske. U Dubrovniku je na Očnom odjelu ostvarila cijelu svoju liječničku karijeru, a vodila ga je 27 godina, sve do odlaska u mirovinu 1953. godine. Dubrovčani je pamtE kao savjesnu i odgovornu liječnicu, a u zasluge joj pripisuju i odgoj prve dubrovačke oftalmologinje dr. Milene Bubalo. Osim toga ona je u cijelosti opremila i organizirala Očni odjel i oftalmološku službu pa je već 1927. godine kao vrlo ugledna liječnica sudjelovala na Kongresu jugoslavenskih liječnika u Rogaškoj Slatini. Bila je član Jugoslavenskog oto-neuro-oftalmološkog društva, a bila je i pasionirana planinarka, članica dubrovačkog planinarskog društva „Orjen“.
Nije se udavala. Živjela je sama posvećena svojoj profesiji. Umrla je 6. rujna 1967. godine, a sahranjena je na dubrovačkom groblju Boninovo.
Danas ta Šibenčanka ima status iznimno značajne ličnosti u povijest hrvatske naše kulture i medicine, a ima i iznimne zasluge za početak i razvoj oftalmologije u Hrvatskoj.

Više pročitajte na Volim Šibenik 

Iz kategorije: Spomenar