Sidebar Menu

Datum objave: 30. Travanj 2021

ŠTIVO ZA VIKEND / Pročitajte priču o čuvenoj klapi koja je proslavila šibenski način pjevanja, pjevanja s dušom, a ove godine joj je 50. rođendan!

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Klapa Šibenik osnovana je siječnju 1971. godine u godini Hrvatskog proljeća. i ove godine slavi 50  godina postojanja. Od poečatka je po mnogo čemu bila posebna.Osnovali su je Radoslav Koštan, Branko Bubica, Anton Bataljaku, Ivo Mikuličin, Slobodan Matijević, Goran Roša i Ante Barbača, u podstanarskoj sobi Ante Barbače. Pjevali su zajedno i prije tog povijesnog dana najčešće u restoranu Uzorita Šime Šupe na Šubićevcu ili bi se okupljali uvečer i pjevali serenade. Klapa je odmah dobila i ime - Šibenik. Klapa u početku nije imala ništa, ni novaca, ni tradiciju, ni prostor za vježbanje, nisu imali ni instrumente pa ni glazbeno obrazovanje osim Barbače koji je išao u Muzičku školu i pjevao u Kolu. Prvi nastup klapa Šibenik imala je početkom ljeta 1971. godine u Betini na priredbi Prvi glas Betine. Iste godina Šibenik je nastupio na prestižnom festivalu klapske pjesme u Omišu i odmah se našao u finalu među osam najboljih dalmatinskih klapa. U omišu je klapa nastupila u nešto drukčijoj postavi od one inicijalne. Umjesto Gorana Roše, klapi je psistupio Neven Belamarić, proslavljeni šibenski operni pjevač i prvak opere HNK u Zagrebu. Važnu ulogu u tim ranim danima ima Ante Barbača koji poput pravog etnomuzikologa posjećuje stare Šibenčane i Šibenčanke koji znaju drevne šibenske pučke pjesme. Snima ih, bilježi i prevodi u suvremeni notni zapis, te adaptira za klapu pa klapa Šibenik postaje čuvar šibenske i dalmatinske glazbene baštine i nositelj tradicije klapskog pjesama, najprije u Šibeniku, a potom zahvaljujući afirmaciji kroz uspjehe na festivalu u Omišu i Dalmaciji. Prva pjesma kojom je klapa Šibenik na sebe skrenula pozornost stručnjaka bila je šibenska pučka pjesma Grlica je zapivala. Nakon 1973. godine klapa Šibenik niže uspjehe izvornim klapskim pjesmama, Jabuka je na dno mora pala, Rumen đule, Ne pitaj me razlog mojoj tuzi, Tri sestrice biguli. Osim toga klapa je izvodila i narodne pjesme koje je obradio Jakov Gotovac. Bile su to pjesme Omili mi i Dobra večer uzorita koju su uzdigli na razinu istinske dalmatinske himne, a šibenik pretvorili u metropolu klapske pjesme i riznicu izvorne dalmatinske glazbe. 

Sve o klapi Šibenik pročitajte na Volim Šibenik

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.