Datum objave: 18. Svibanj 2021

DA SE NE ZABORAVI / Na današnji dan 1941. Ante Pavelić je Rimskim ugovorima izručio Dalmaciju Italiji. Okrunio je Talijana za hrvatskog kralja Tomislava II.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Svečanom činu potpisivanja Rimskih ugovora 18. svibnja 1941. godine  kojim se Hrvatska odriče najvećeg dijela Dalmacije - Zadar, Šibenik, Split, Rab, Vis, Korčulu i Mljet te dijelove Hrvatskog primorja i Gorski kotar, nazočila je cijela vlada Nezavisne države Hrvatske koja je stvorena 10. travnja.Buduća Kraljevina Hrvatska postala je talijanski protektorat. Mjesec dana kasnije za kralja Hrvatske Tomislava II. okrunjen je na zahtjev poglavnika Ante Pavelića i izaslanstva NDH, Amione di Torino, princ od Savoje rođak talijanskog kralja Viktora Emanueal III. Tim sramotnim činom Ante Pavelić i ustaše ispunili su obećanje koje su talijanskim fašistima i njihovom vođi Mussolinju dali još 1927. godine.
Rimski ugovori najveća su i najsramotnija izdaja hrvatskog naroda u njegovoj povijesti. Posljedice Pavelićeve i ustaške izdaje bile su katastrofalne.Nestalo je u hrvatskom narodu početno oduševljenje hrvatskom državom. Talijanski fašisti na okupiranim područjima provode teror, nasiljem i zločinom zatiru sve što je hrvatsko, uvode prijeke sudove, ubijaju nedužne i istrebljuj Hrvate iz Dalmacije i dovode u pomoć svoje saveznike četnike. U takvoj situaciji Hrvati Dalmacije masovno se priključuju Narodnoolosbodilačkom pokretu Josipa Broza Tita i komunista te s više od 100 000 partizanskih boraca, bitno pridonose njegovom uspjehu i njegovoj pobjedi nad okupatorima.

Iz kategorije: Spomenar