Datum objave: 25. Lipanj 2021

SPOMENAR / Nema više Muje i Hase. Nakon tihe svađe potegli su noževe jedan na drugoga. Mujo je ostao na mjestu mrtav, a Haso je umro u šibenskoj bolnici.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Oni koji su u Šibeniku poznavali Muju M. i Hasu N. tvrde da su se dobro slagali i da su živjeli u ljubavi. Krčmari su dali iskaz da alkohol nisu pili, a u luci gdje su radili na istovaru i utovaru brodova tvrde da su bili odlični i neporočni radnici koji nikada nisu zakasnili na posao niti su psovali, a ni na skromne nadnice nisu se žalili. Uglavnom, kako policija još ništa nije objavila, nitko u Šibeniku ne zna zašto su se Mujo i Haso sukobili i kakvo se među njima zlo rodilo da su jedan na drugoga noževe potegli.
Svjedoci krvava događaja govore da između Muje i Hase nikakve glasne svađe nije bilo, da nikoga nisu vikom uznemirili, a i da nikakve tučnjave nije bilo, ali da se u jednom trenu krv prolila po prašini i da su neke žene počele naricati pa su tek onda svi s pazara uočili Muju i Hasu. Mujo je već skroz mrtav ležao na cesti, a Haso se previjao od bolova dok mu je iz rane na trbuhu liptala krv. Neki prisebni Šibenčani odnijeli su Hasu u bolnicu, ali stigli su kasno pa je iz bolnice stigla vijest da je Haso iskrvario tako da su u konačnici obojica mrtvi.
Gospođa Anka M. kod koje su Mujo i Haso uzeli sobu u najam nije se žalila na gubitak jer da su njoj njih dvojica sobu pošteno platila unaprijed, ali da je njoj svejedno žao jer su bili dobri i uredni podstanari koji su sve račune na vrijeme plaćali iako su živjeli skromno dijeleći sve što su imali pa i jedini krevet kojeg su u sobi imali.

Šibenik 24. 6. 1923.

Fotografija: Ilustracija preuzeta iz Smithsonina Magazina. 

Iz kategorije: Spomenar